Για άλλη μια φορά η ευρωπαϊκή συνοχή δοκιμάζεται στο Συμβούλιο Κορυφής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κλίμα της Συνόδου δείχνει πόλωση μεταξύ των κρατών-μελών, αφού καθένα φαίνεται να προσεγγίζει το μεταναστευτικό ζήτημα ανάλογα με τη δική του γεωγραφική θέση και από το πόσο απειλείται από τους πρόσφυγες.
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με τη δική του ατζέντα θέτοντας θέματα όπως την αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, το σεβασμό των θέσεων της Κύπρου σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων της Frontex στο Αιγαίο, τη χρηματική ενίσχυση των κύριων αποδεκτών μετανάστευσης στο Αιγαίο και την αναγνώριση ότι οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν δικαιούνται άσυλο, λόγω εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα τους.
Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στους εταίρους πώς η Ελλάδα είναι έτοιμη να ενισχύσει την ικανότητα υποδοχής των μεταναστών, αυξάνοντας τις θέσεις υποδοχής σε 23.000, από 3.500 που είναι τώρα.
Ο πρωθυπουργός, εκπροσωπώντας και την Κύπρο, έθεσε επίσης ζήτημα στους Ευρωπαίους εταίρους, να υπάρξει σεβασμός για τις θέσεις της Λευκωσίας ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να μην καταπατηθούν, για να εξασφαλιστεί η συνεργασία της Τουρκίας στο μεταναστευτικό.
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την αύξηση της χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά που σηκώνουν το βάρος της μετανάστευσης, αλλά και στη Frontex, έτσι ώστε να αυξηθούν οι επιχειρησιακές της ικανότητες.
Στόχος είναι να υπάρξει μια ελάφρυνση για τις τοπικές κοινωνίες, που αντιμετωπίζουν τις μεταναστευτικές ροές. Επίσης ξεκαθάρισε, παρά τις πιέσεις που άσκησαν Μέρκελ και Γιούνκερ, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο, οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έχουν τίποτα νέο να προσφέρουν και η ταυτοποίηση των μεταναστών πρέπει να γίνεται εντός της Τουρκίας.