Κάθε φλεγμονή της άρθρωσης (ανεξαρτήτως αιτιολογίας) καλείται αρθρίτιδα. Σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι φλεγμονώδης (ρευματοειδής, ψωριασική, ουρική, αντιδραστική κ.ά.) εκφυλιστική (οστεοαρθρίτιδα κ.ά.), τραυματική, σηπτική (μικροβιακή, ιογενής, μυκητιασική κ.ά.).
Η αρθρίτιδα αναφέρεται συχνά ως μία μόνο ασθένεια. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένας όρος που αναφέρεται σε περισσότερες από 100 ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα, ειδικά τις αρθρώσεις, όπου συναντώνται δύο ή περισσότερα οστά.
Σε μερικές μορφές αρθρίτιδας επηρεάζονται επίσης και οι ιστοί στο εξωτερικό της άρθρωσης. Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάζει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους, αλλά τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πόνος, πρήξιμο και δυσκαμψία σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, και κόπωση.
Τα περισσότερα άτομα αισθάνονται άλγη και πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις τους από καιρό σε καιρό, και ένας τέτοιος πόνος είναι συχνά βραχύβιος. Ωστόσο, ο πόνος στις αρθρώσεις και η δυσκαμψία μέσα ή γύρω από αυτές, που δεν έχουν προφανή αιτία, θα μπορούσαν να οφείλονται σε αρθρίτιδα.
Τα συμπτώματα/ενδείξεις της αρθρίτιδας που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν:
- Πόνο ή πρήξιμο γύρω από τις αρθρώσεις.
- Πόνο στα γόνατα ή τα ισχία (γοφούς) όταν ανεβαίνετε σκάλες ή περπατάτε.
- Δυσκαμψία στις αρθρώσεις νωρίς το πρωί.
- Δυσκολία στο ντύσιμο, π.χ. δένοντας κορδόνια παπουτσιών ή κουμπώνοντας κουμπιά.
- Δυσκολία μπαίνοντας και βγαίνοντας στο αυτοκίνητο.
- Κόπωση.
- Μυϊκή αδυναμία.
- Απώλεια κίνησης ή κινητικότητας.
- Ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.
- Απώλεια βάρους.
- Ήπιο πυρετό ή νυχτερινούς ιδρώτες.
- Δερματικά ερυθήματα.
Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά της αρθρίτιδας (μπορεί να προκληθούν και από άλλες ασθένειες), και δεν είναι παρόντα σε όλους τους τύπους αρθρίτιδας.
Είναι σημαντικό να αναλάβετε ενεργό ρόλο στην κατανόηση και αντιμετώπιση της πάθησής σας, όπως επίσης να βρείτε νέους τρόπους να παραμείνετε δραστήριοι (π.χ. η τακτική άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη και διατήρηση υγιών οστών, μυών και αρθρώσεων) ή να μάθετε τεχνικές (π.χ. φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία) για να σας βοηθούν να διαχειρίζεστε τον πόνο σας.
Πηγή: medlabnews.gr / Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D.