Πόσο πόνο μπορούν να αντέξουν οι ασθενείς; Και κυρίως, γνωρίζουν όλοι οι γιατροί πώς να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς στους οποίος ο πόνος είναι πλέον νόσος και όχι σύμπτωμα; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε ένα φαινόμενο που στην Ελλάδα δεν είναι σπάνιο: ασθενείς με καλοήθη πόνο να οδηγούνται σε εξάρτηση από οπιοειδή, φτάνοντας σε σημείο να τα αναζητούν στη μαύρη αγορά όταν, πλέον, δεν μπορούν να τα προμηθευτούν νόμιμα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) αυτό οφείλεται στο ότι γιατροί που δεν είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση του πόνου χορηγούν σχετικά εύκολα τα οπιοειδή.
«Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 52χρονης με δρεπανοκυτταρική αναιμία η οποία οδηγήθηκε σε εξάρτηση από την πεθαδίνη, την οποία προμηθεύεται πλέον από τη μαύρη αγορά. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις που οι ασθενείς είναι εξαρτημένοι και το κρύβουν από την οικογένειά τους», αναφέρει η αντιπρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α καθηγήτρια Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννα Σιαφάκα.
Η πρόεδρος της Εταιρίας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανασθησιολογίας, Αθηνά Βαδαλούκα, επισημαίνει με τη σειρά της ότι όλα τα αναλγητικά δεν είναι κατάλληλα για κάθε περίπτωση και ότι κάθε πόνος έχει και το φάρμακό του. «Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο χρειάζονται συγκεκριμένο φάρμακο και όχι αύξηση των οπιοειδών», υπογραμμίζει.
Παράλληλα, στα ελληνικά νοσοκομεία δεν προβλέπεται η λειτουργία Κέντρων Πόνου, ενώ τα υπάρχοντα δεν είναι θεσμοθετημένα και λειτουργούν χάρη στη συνδρομή των αναισθησιολόγων.
Στοχεύοντας στην καλύτερη θεραπεία του πόνου μέσω της ενημέρωσης των γιατρών αλλά και στη διευκόλυνση της κλινικής έρευνας, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό μητρώο καταγραφής ασθενών που πάσχουν από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο. Αρχικά θα υπάρξει συνεργασία με δέκα Κέντρα Πόνου και η διαδικασία θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός δικτύου που θα παρέχει στοιχεία για μεγάλο αριθμό ασθενών.
«Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να αντλούμε τέτοιου είδους δεδομένα, να επεκτείνουμε την έρευνά μας, να κατανοήσουμε καλύτερα τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο και να βελτιώσουμε τη θεραπευτική στρατηγική μας», επισήμανε η Αθηνά Βαδαλούκα.