Μπορεί το ψητό (στη σχάρα ή στο φούρνο) ψάρι να είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες για κολπική μαρμαρυγή; Αν πιστέψει κανείς την 12ετή έρευνα που έκαναν επιστήμονες από το Harvard τότε η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι μια βόλτα στο πιο κοντινό ψαράδικο!
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 4.815 άτομα άνω των 65 ετών, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν ψημένο ψάρι από μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή από όσους έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μία φορά το μήνα.
Οι ερευνητές, ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν γνωρίζουν αν η μείωση του κινδύνου που παρατηρήθηκε οφείλεται σε απευθείας καταστολή της παθογένεσης της αρρυθμίας ή αν είναι δευτερογενής λόγω καλύτερης κατάστασης του καρδιαγγειακού συστήματος από την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια.
Ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, αντζούγιες, σολομός, ρέγκες, πέστροφα.
Πάντως, οι μέχρι σήμερα όλες οι μελέτες συμφωνούν στο ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και συμβάλλουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρυνσης και στένωσης των αρτηριών.