Λίγο μετά τις 2:00 μ.μ. της Δευτέρας, στα Αγρίδια της Ίμβρου ακούστηκε το πρώτο κουδούνι που καλούσε τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου στις σχολικές αίθουσες και σηματοδοτούσε την επιστροφή της ελληνικής εκπαίδευσης στο νησί μετά από 50 χρόνια. Στους Αγίους Θεοδώρους, οι μαθητές του Δημοτικού επέστρεψαν και αυτοί στις τάξεις τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Συνολικά 14 είναι οι μαθητές σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, και 8 οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν στην Ίμβρο.
Όπως είπε μιλώντας στο pontos-news.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, Κώστας Χριστοφορίδης, στην τελετή έναρξης του σχολικού έτους η συμμετοχή των τουρκικών Αρχών ήταν καθολική, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Πλέον στην Ίμβρο όλοι ανυπομονούν για τον αγιασμό που θα τελέσει στις 12 Οκτωβρίου ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το παρών στον αγιασμό αναμένεται να δώσουν και πολλοί Ίμβριοι που διαμένουν στην Ελλάδα. «Ο σύλλογος έχει δρομολογήσει δύο λεωφορεία τα οποία είναι ήδη γεμάτα κατά 70%. Αρκετοί θα έρθουν και με δικά τους οχήματα», επισημαίνει ο Κώστας Χριστοφορίδης.
Μετά την εφαρμογή, το 1964, της πολιτικής αφελληνισμού του νησιού και το κλείσιμο των σχολείων, πλέον η Ίμβρος έχει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Στα σχολεία της Ίμβρου το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι το ίδιο με αυτό των ομογενειακών σχολείων της Κωνσταντινούπολης. Θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα των θετικών επιστημών (Χημεία, Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία), Θρησκευτικά, Ηθική, Οικονομία, Αρχαία Ελληνικά και Αγγλικά. Τα νεοελληνικά μαθήματα θα γίνονται στην ελληνική. Ιστορία, Τουρκικά και Τουρκική Φιλολογία, Γεωγραφία, θα διδάσκονται στην τουρκική γλώσσα.