Με τη συμμετοχή 23 επιστημόνων από 11 χώρες πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα: «Η Μαύρη Θάλασσα υπό το πρίσμα νέων αρχαιολογικών δεδομένων και θεωρητικών προσεγγίσεων».
Διοργανώθηκε από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και έφερε στο βήμα επιστήμονες από παρευξείνιες χώρες, ευρωπαϊκές καθώς και την Αυστραλία, που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους αλλά και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση των νέων αρχαιολογικών ευρημάτων από ανασκαφές που γίνονται τα τελευταία χρόνια στις παρευξείνιες χώρες, ειδικά σε αρχαίες ελληνικές αποικίες.
Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου (φωτ.: efxinospontos.gr)
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά νομίσματα από την Προποντίδα και τη Μαύρη Θάλασσα που έχουν βρεθεί κατά τις ανασκαφές του Μετρό της Θεσσαλονίκης, τα οποία επιβεβαιώνουν τους γνωστούς και από άλλα ευρήματα και επιγραφές εμπορικούς δρόμους που ένωναν τις δύο περιοχές με την Θεσσαλονίκη.
Στο συνέδριο επίσης έγιναν θεωρητικές προσεγγίσεις της ιστορίας της Μαύρης Θάλασσας κατά την αρχαιότητα, τη ζωή των Ελλήνων αποίκων, τη σχέση τους με τους αυτόχθονες πληθυσμούς και την οικονομία τους.
Το συνέδριο ήταν το δεύτερο που διοργανώθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (το πρώτο ήταν το 2012), στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές στη Μαύρη Θάλασσα (MA in Black Sea Studies)», που προσφέρεται από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών εδώ και έξι χρόνια.