Όρθιοι, βουβοί και ιδιαιτέρως συγκινημένοι, Μικρασιάτες κάθε ηλικίας στο πάρκο Σμύρνης του Νέου Κορδελιού Θεσσαλονίκης έχουν στυλώσει τα μάτια τους πάνω στον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευθερίου-Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή», Τάσο Καράνταγλη. Έχοντας εκ δεξιών και εξ αριστερών του δύο μικρά παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές μικρασιάτικες στολές, που κρατούν στα χέρια τους από μια σημαία που κυματίζει μεσίστια (η μία γαλανόλευκη με το σταυρό και η άλλη κιτρινόμαυρη με τον δικέφαλο αετό), διαβάζει συνολικά 38 ονόματα, απευθύνοντας, στην ουσία, προσκλητήριο νεκρών.
Είναι τα ονόματα των προγόνων των σημερινών Μικρασιατών κατοίκων του Νέου Κορδελιού οι οποίοι χάθηκαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, στις περιοχές Κορδελιό και Παπά Σκάλα της Σμύρνης.
Μετά το άκουσμα κάθε ονόματος η χορωδία του συλλόγου, με συγκινησιακά φορτισμένη φωνή, αναφωνούσε «απών». Πίσω από τη χορωδία, μια καμπάνα χτυπούσε πένθιμα.
Το προσκλητήριο νεκρών, το οποίο τελέστηκε για πρώτη φορά από την «Αγία Φωτεινή», αποτελούσε το πιο συγκινητικό κομμάτι στην εκδήλωση μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή που πραγματοποίησε ο σύλλογος. Ολοκληρώθηκε με το Εμβατήριο της Σμύρνης, το οποίο εψάλη αντί για τον Εθνικό Ύμνο, καθώς ήταν το αγαπημένο του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.
Ιστορίες από την καταστροφή
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αφήγηση πέντε ιστοριών από την Μικρασιατική Καταστροφή από ισάριθμα μέλη του συλλόγου, όπως ακριβώς τις άκουσαν από τους προγόνους τους. Μετά το προσκλητήριο νεκρών, η εκδήλωση συνεχίστηκε με τραγούδια που αναφέρονταν στην τραγωδία του 1922. Ολοκληρώθηκε με έξι χορούς από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, ο καθένας από τους οποίους είχε αναφορά σε τοπωνύμια της περιοχής της Σμύρνης.
Η «Αγία Φωτεινή» πραγματοποιεί την εκδήλωση μνήμης εδώ και είκοσι χρόνια, τελώντας, όπως είπε στο pontos-news ο Τ. Καράνταγλης, ένα μνημόσυνο για τους δικούς τους ανθρώπους που χάθηκαν στη Μικρασιατική Καταστροφή. «Είχαμε πολύ κόσμο στην εκδήλωση και θα είχαμε ακόμα περισσότερο αν δε γινόταν την ίδια ώρα στο γήπεδο της Τούμπας ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Δεν μας πείραξε όμως καθόλου αυτό, αφού η ποδοσφαιρική μονομαχία δύο προσφυγικών ομάδων αποτελεί από μόνη της μια εκδήλωση μνήμης».
Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Νίκος Αλβανούδης