Φόρο τιμής στα θύματα των Γενοκτονιών που μαρτύρησαν στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα, στην περιοχή του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης απότισαν την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου ομογενείς στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Η τελετή, που διοργανώθηκε από την ελληνοαυστραλιανή οργάνωση ποντιακών σωματείων Hellenic Genocide Commemorative και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Κοινοβουλίου της αυστραλιανής πολιτείας, άνοιξε με τους εθνικούς ύμνους της Αυστραλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο τελετάρχης δρ Παναγιώτης Διαμάντης, συντονιστής των Σπουδών Γενοκτονίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ και καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο του Αγίου Ιγνατίου στο Ρίβερβιου, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.
Την εκδήλωση ευλόγησε ο πατέρας Νικόλας Τσουλουκίδης
Ο πατέρας Νικόλας Τσουλουκίδης, πρώην ιερέας της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στην Παραμάτα που εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, ευλόγησε την εκδήλωση. Στη συνέχεια, ο δρ Διαμάντης παρουσίασε τους επιφανείς προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ δρ Σταύρος Κυρίμης, το μέλος του εβραϊκού συμβουλίου Jewish Board of Deputies Κέιτ Χάγουορθ, ο Νίνος Άαρον της ασσυριακής AUA και ο Μαρεμσίν Ρεμούζ από την οργάνωση The Young Assyrians.
Ο δρ Διαμάντης μιλάει για τα όσα υπέστησαν τα θύματα των Οθωμανών Τούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα
Την ποντιακή αδελφότητα United Pontian Benevolent Brotherhood «PONTOXENITEAS» Νέας Νότιας Ουαλίας εκπρόσωπησε η Helen Macris, την Ένωση Παναγία Σουμελά η Μέλπω Καϊμασίδου και την Ποντιακή Αδελφότητας του Γουολονγκόνγκ ο Νικόλα Χρυσοστομίδης. Από την πλευρά της Ποντιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας ήταν ο πρόεδρος της Πήτερ Στεφανίδης, την ΕΠΟΝΑ εκπροσώπησε ο Θοδωρής Μακρίδης και το Ελληνικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα SBS ο Σπύρος Παπαστεφάνου.
Η γιαγιά Φωτεινή Πασχαλίδου-Ροδίντσις ήταν η πρώτη γραμματέας του «PONTOXENITEAS». Στην πίσω σειρά οι εκπρόσωποι των Ασσυρίων Νίνος Άαρον και Μαρεμσίν Ρεμούζ.
Παρούσα ήταν Ελένη Χρυσοστομίδου, πρόεδρος της οργάνωσης Hellenes from Constantinople της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο Γιάννης Καλλιμάνης των AHEPA NSW και μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης της πολιτείας.
Ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης μίλησε για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των χριστιανικών πληθυσμών από τους Οθωμανούς Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα, παρομοιάζοντας τα μάλιστα με εκείνα που έκαναν οι Ναζί κατά των Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ευθύμης Αυγετίδης απαγγέλλει
Την ομιλία του ακολούθησε η απαγγελία συγκινητικού ποιήματος από τον Ευθύμη Αυγετίδη. Στη συνέχεια, έδωσε διάλεξη ο δρ Βασίλης Αδραχτάς, λέκτορας στην έδρα των Νεών Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Ο δρ Βασίλης Αδραχτάς
Ο τίτλος της διάλεξης του πανεπιστημιακού που τιμήθηκε και από τα μέλη των Ελληνικών Ποντιακών Σωματείων της Νέας Νότιας Ουαλίας με αναμνηστική πλακέτα ήταν «Το Λαμπρό Φως του Πόντου· Επιζώντας της Ελληνικής Γενοκτονίας». Μετά τη βράβευση του δρ Αδραχτά ο Ευθύμης Αυγετίδης έπαιξε λύρα τραγουδώντας το «Πάρθεν η Ρωμανία» και αποσπώντας, όπως ήταν φυσικό, το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Με συνοδεία λύρας ο Ευθύμης Αυγετίδης τραγούδησε το «Πάρθεν η Ρωμανία»
Μια τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε παρά να ολοκληρωθεί μόνο όπως οι Πόντιοι ξέρουν· με ένα παραδοσιακό μουχαπέτ! Το γλέντι έγινε στο κτήριο του συλλόγου «PontoXeniteas» όπου οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν πεντανόστιμα ποντιακά φαγητά και έδωσαν ραντεβού για του χρόνου.
*Ευχαριστούμε πολύ τον Θοδωρή Μακρίδη, υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων της ΕΠΟΝΑ και μέλους του ΔΣ της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. που παραχώρησε στο pontos-news.gr τις φωτογραφίες και τα βίντεο της ομογενειακής εκδήλωσης.