Ονομάζονται και «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα» και ξεκίνησαν ως μια σοβαρή παρωδία των «κανονικών» βραβείων Νόμπελ που απονέμονται εντός του Οκτωβρίου. Τα βραβεία Ig, όπως είναι ο επίσημος τίτλος, κάθε χρόνο αναδεικνύουν τις πιο αστείες, εξεζητημένες, τρελές ή απλώς άχρηστες ανακαλύψεις. Η τελετή βράβευσης διοργανώνεται εδώ και 25 χρόνια από το επιστημονικό (και κυρίως χιουμοριστικό) περιοδικό Annals of Improbable Research, και φιλοξενείται με καθ’ όλα σοβαρό τρόπο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Ανάμεσα στους φετινούς βραβευθέντες είναι επιστήμονες που μελέτησαν αν ο σουλτάνος του Μαρόκου όντως έκανε 888 παιδιά ή πώς μπορείς να ξε-βράσεις ένα αυγό. Βραβείο πήρε και η Μητροπολιτική Αστυνομία της Μπανγκόκ!
«Πρώτα γελάς και μετά σκέφτεσαι», είναι το σύνθημα των τρελο-Νόμπελ τα οποία εξελίσσονται σταδιακά σε όλο και πιο δημοφιλή, με τους επιστήμονες να κάνουν πια έρευνες έχοντας «στο μάτι» το συγκεκριμένο βραβείο αφού δεν έχουν πολλές ελπίδες για το κανονικό Νόμπελ.
Ακολουθεί ο κατάλογος των βραβείων ανά κατηγορία:
- Χημεία: Εφεύρεση χημικής φόρμουλας για να ξεβράσεις εν μέρει ένα ήδη βραστό αυγό (Κάλουμ Ορμόντε, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας).
- Φυσιολογία και Εντομολογία: Εξ ημισείας σε Τζάστιν Σμιτ (Βιολογικό Ινστιτούτο Southwest, ΗΠΑ) για τη δημιουργία του Δείκτη Πόνου από Τσιμπήματα εντόμων και σε Μάικλ Σμιθ (Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ΗΠΑ) για την ανακάλυψη των πιο επώδυνων σημείων για τσίμπημα, αφού άφησε τις μέλισσες να τον τσιμπήσουν σε 25 διαφορετικά σημεία του σώματός του (για τους περίεργους, το πέος είναι το τρίτο πιο επώδυνο σημείο, μετά τα ρουθούνια και το άνω χείλος).
- Φυσική: Ανακάλυψη ότι όλα τα θηλαστικά ζώα βάρους άνω των τριών κιλών αδειάζουν την ουροδόχο κύστη τους σε περίπου 21 δευτερόλεπτα (Πατρίτσια Γιανγκ, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τζόρτζια, ΗΠΑ).
Η Πατρίσια Γιανγκ παραλαμβάνει το τρελο-Νόμπελ Φυσικής
- Μαθηματικά: Χρήση μαθηματικών τεχνικών και αλγορίθμων για να επαληθευθεί αν, και πώς, ο σουλτάνος του Μαρόκου Μουλάι Ισμαήλ ο Αιμοδιψής κατάφερε μεταξύ 1697-1727 να γίνει πατέρας 888 παιδιών (Ελίζαμπεθ Ομπερτσάουζερ και Καρλ Γκράμερ, Πανεπιστήμιο Βιέννης, Αυστρία).
- Βιολογία: Παρατήρηση ότι όταν κανείς προσκολλά ένα ξύλο ως τεχνητή ουρά στο πίσω μέρος ενός κοτόπουλου αυτό περπατά όπως, μάλλον, περπατούσαν οι δεινόσαυροι (Μπρούνο Γκρόσι, Πανεπιστήμιο Χιλής).
Ο ρόλος της «Miss Sweetie Poo» (δεξιά, μαζί με τον τελετάρχη) είναι να χασμουριέται και να επαναλαμβάνει τη φράση «βαριέμαι» όταν ο λόγος των νικητών τραβά εις μάκρος (φωτ.: Gretchen Ertl)
- Διαγνωστική Ιατρική: Νέα μέθοδος ακριβούς διάγνωσης της οξείας σκωληκοειδίτιδας από την ένταση του πόνου που νιώθει κανείς όταν επιβαίνει σε αυτοκίνητο που συναντά σαμαράκια (Ντιαλά Καρίμ, Νοσοκομείο Στόουκ Μαντβίλ, Βρετανία).
- Ιατρική: Πειραματική μελέτη των βιολογικών ωφελειών των φιλιών μεγάλης διάρκειας (Χατζίμε Κιμάτα, Κλινική Κιμάτα, Ιαπωνία και Γιαροσλάβα Ντουρντιάκοβα, Πανεπιστήμιο Κομένιους, Σλοβακία).
Η αντίδραση ενός ζευγαριού από το κοινό όταν ανακοινώθηκε το «Νόμπελ» Ιατρικής (φωτ.: Gretchen Ertl)
- Λογοτεχνία: Ανακάλυψη ότι το επιφώνημα «ε;» υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ανθρώπινες γλώσσες, για άγνωστους λόγους (Μαρκ Ντινγεμάνσε, Ινστιτούτο Ψυχογλωσσολογίας Μαξ Πλανκ, Ολλανδία).
- Μάνατζμεντ: Ανακάλυψη ότι πολλοί μάνατζερ απέκτησαν την τάση για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, όταν βίωσαν φυσικές καταστροφές ως μικρά παιδιά, αλλά χωρίς προσωπικές συνέπειες για τους ίδιους (Τζενάρο Μπερνίλε, Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων Σιγκαπούρης).
- Οικονομικά: Μητροπολιτική Αστυνομία Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη) για την προσφορά της να πληρώνει έξτρα χρήματα μπόνους στους αστυνομικούς που αρνούνται να δωροδοκηθούν.