Ένα πρωτοποριακό εμφυτεύσιμο επίθεμα («τσιρότο») το οποίο βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση των βλαβών της καρδιάς ύστερα από έμφραγμα δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα. Ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Καρδιολογίας Πιλάρ Ρουίζ-Λοθάνο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, δοκίμασαν το πρωτεϊνικό επίθεμα σε ποντίκια και χοίρους.
Το ελαστικό αυτό επίθεμα από κολλαγόνο, αφού εμποτιστεί με την πρωτεΐνη FSTL1, επικολλάται στην καρδιά του ζώου που έχει υποστεί το έμφραγμα. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων δείχνουν ότι δύο εβδομάδες μετά την εμφύτευση του «τσιρότου» η καρδιά είναι σε θέση να αναγεννήσει τα κύτταρα του καρδιακού μυ. Επίσης δημιουργούνται νέα αιμοφόρα αγγεία ενώ γενικότερα το αίμα αντλείται καλύτερα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πολλά ζώα προτού δεχτούν το επίθεμα ήταν τόσο άρρωστα που χρειάζονταν μεταμόσχευση.
Αφού προηγηθούν πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα, το 2017 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.
Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, οι ερευνητές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι κάποια στιγμή στο μέλλον το επίθεμα θα φέρει επανάσταση στην καρδιολογία. Και αυτό διότι πολλοί ασθενείς που έχουν επιζήσει από έμφραγμα, αλλά έχουν υποστεί σοβαρή καρδιακή βλάβη, πεθαίνουν μερικά χρόνια αργότερα από καρδιοπάθεια.