Πολλές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου που προσδίδουν κατ’ επέκταση καλά χαρακτηριστικά στη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή. Νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Η σχετική έρευνα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, στην Παμπλόνα της Βόρειας Ισπανίας σε 4.300 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη, για μία πενταετία.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά ελαιόλαδο είχαν κατά 68% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
Αντίθετα όσες γυναίκες εντάχθηκαν στην ομάδα που κατανάλωναν τροφές με χαμηλά λιπαρά δεν είχαν μικρότερο κίνδυνο ενώ, καμία διαφορά δεν παρουσιάστηκε στην τρίτη ομάδα που κατανάλωνε ξηρούς καρπούς.
Όπως αναφέρει η δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine, οι επιστήμονες χώρισαν σε τρεις ομάδες τις γυναίκες. Σε μία που κατανάλωνε ένα λίτρο ελαιόλαδο εβδομαδιαίως, σε μία που κατανάλωνε 30 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα και σε μία που κατανάλωνε φαγητά χαμηλά σε λιπαρά.