Όπλα κατά του Αλτσχάιμερ μπορούν να γίνουν το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα υγείας αφού η ρεσβερατρόλη που περιέχουν φαίνεται να επιβραδύνει τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης-κλειδί για την εξέλιξη της νόσου στον εγκέφαλο.
Όπως αναφέρουν ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Σκοτ Τέρνερ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον, η ρεσβερατρόλη δεν επιτρέπει την αύξηση της πρωτεΐνης Β-αμυλοειδούς και άρα μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου.
Σε επιστημονικό άρθρο τους στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αναφέρουν πως μελέτησαν επί ένα έτος 119 ασθενείς με ήπιο έως μέτριο Αλτσχάιμερ, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες με τυχαίο τρόπο. Η μία ομάδα έπαιρνε ένα γραμμάριο καθαρής συνθετικής ρεσβερατρόλης σε μορφή χαπιού δύο φορές ημερησίως (μια ποσότητα ισοδύναμη με όση περιέχεται σε 1.000 μπουκάλια κόκκινο κρασί τη μέρα!), ενώ η άλλη ομάδα έπαιρνε ψευδοφάρμακο.
Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έπαιρναν το ψευδοφάρμακο, εμφάνισαν μείωση του Β- αμυλοδειδούς στο αίμα τους, μια ένδειξη συχνή στην αρχή του Αλτσχάιμερ, που δείχνει ότι η «ύποπτη» πρωτεΐνη έφευγε από το αίμα και συγκεντρωνόταν στον εγκέφαλο των ασθενών.
Αντίθετα, σε όσους είχαν πάρει τη συνθετική ρεσβερατρόλη (που δεν υπάρχει στο εμπόριο σε αυτή τη μορφή υψηλής συμπύκνωσης, αλλά δεν προκάλεσε ιδιαίτερες παρενέργειες στους ασθενείς πέρα από λίγη ναυτία ή διάρροια), το επίπεδο της πρωτεΐνης στο αίμα τους δεν μειώθηκε καθόλου, συνεπώς δεν υπήρχε και ανάλογη συσσώρευση στον εγκέφαλό τους.
«Προς το παρόν, δεν μπορούμε να συνάγουμε από αυτή μόνο τη μελέτη πως η επίδραση της ρεσβερατρόλης είναι ωφέλιμη, φαίνεται όμως ότι η ουσία αυτή είναι σε θέση να ξεπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πράγμα που είναι μια σημαντική παρατήρηση», δήλωσε ο Τέρνερ.
Πάντως, οι επιστήμονες σε καμία περίπτωση δεν συστήνουν την υπέρμετρη κατανάλωση κόκκινου κρασιού για να υπάρξει αύξηση της ρεσβερατρόλης στο αίμα. Θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να διασταυρωθούν τα παραπάνω ευρήματα.
Η ρεσβερατρόλη έχει «διαφημιστεί» ως ουσία-πανάκεια κατά της γήρανσης, του καρκίνου, του διαβήτη και νευρολογικών προβλημάτων. Όμως μέχρι στιγμής τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από μελέτες σε πειραματόζωα, ενώ έχουν υπάρξει λίγες μόνο μελέτες σε ανθρώπους και αυτές σε μικρό δείγμα.