Σε «ευαίσθητες» περιοχές της Τουρκίας, όπου η καταγωγή του πληθυσμού θεωρούνταν κίνδυνος για την ενότητα της Τουρκίας, το τουρκικό κράτος επί δεκαετίες έκανε «καλή δουλειά»! Δεκάδες θεολογικά λύκεια και εκατοντάδες φροντιστήρια κορανίου, σε συνδυασμό με παρακρατικούς σοβινιστικούς και ρατσιστικούς μηχανισμούς, συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί μια κοινωνία θρησκευτικού, φυλετικού και σοβινιστικού μίσους, που παρόμοιά της δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου.
Μια από τις περιοχές που το τουρκικό κράτος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή, ήταν η περιοχή της Τραπεζούντας, κυρίως λόγω της μεγάλης ιστορίας της αλλά και λόγω της καταγωγής των κατοίκων της, οι περισσότεροι από τους οποίους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν ελληνικές ρίζες.
Εκεί λοιπόν εθνικισμός και σοβινισμός ξεπερνούν κάθε όριο.
Σε βαθμό που η πόλη να διεκδικεί τη θέση του πρωταθλητή σ’ αυτόν τον ιδιότυπο ανταγωνισμό βαρβαρότητας, μίσους και ρατσισμού, που ξυπνάει σαν ανήμερο θεριό, όταν το πανίσχυρο τουρκικό κράτος «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», όπως γίνεται τώρα, με τις συμπλοκές που άρχισαν μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων του ΡΚΚ, με ευθύνη της κυβέρνησης και του ίδιου του Ερντογάν.
Σήμερα, στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Τραπεζούντας, τρία άτομα κουρδικής καταγωγής πήγαν να βγάλουν εισιτήρια για έναν νομό της ανατολικής Τουρκίας. Τα άτομα αυτά, ένας από τους τρεις ανάπηρος, νοσηλεύονταν στο κέντρο αποθεραπείας Ματσούκας και όταν τελείωσε η αποθεραπεία τους, ήλθαν στην Τραπεζούντα να βγάλουν εισιτήριο για το νομό Σιίρτ.
Κάποιος από το πρακτορείο ειδοποίησε τις αρχές, οι «αρχές» ειδοποίησαν τους εγκάθετους και στη συνέχεια όλος ο κόσμος, όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί, έπεσαν πάνω στους τρεις ανθρώπους και τους λύντσαραν.
Το γεγονός έγινε γνωστό στην πόλη και μαζεύτηκε στην περιοχή κόσμος, εκατοντάδες άνθρωποι. Τελικώς, στο πρακτορείο ήλθε ο ίδιος ο δήμαρχος Τραπεζούντας, ήλθε και η αστυνομία, που μπήκε στη μέση, παρέλαβε τους τραυματισμένους και αιμόφυρτους Κούρδους, τους έντυσε με ρούχα αστυνομικών για να ξεγελάσει το πλήθος και τους μετέφερε στο νοσοκομείο.
Όλα αυτά στην πόλη που ήταν πρωτεύουσα αυτοκρατορίας για τρεις ολόκληρους αιώνες, την πόλη του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, την πόλη του Αστεροσκοπείου και του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας. Αιδώς Τραπεζούντιοι της σήμερον…
Σάββας Καλεντερίδης