Τις αρχαιότερες ενδείξεις κατανάλωσης βρώμης από νομάδες της Παλαιολιθικής Εποχής, δηλαδή σχεδόν 25.000 χρόνια πριν από την εμφάνιση της γεωργίας και την καλλιέργεια δημητριακών, ανακάλυψαν Ιταλοί επιστήμονες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μάρτα Μαριότι Λίπι του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Science και το New Scientist, έκαναν την ανακάλυψη σε ένα σπήλαιο της νοτιοανατολικής Ιταλίας, όπου ζούσαν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες.
Οι επιστήμονες βρήκαν πολλά ίχνη από σπόρους βρώμης πάνω σε ένα λίθινο «γουδί».
Σε αυτό μάλλον οι προϊστορικοί άνθρωποι άλεθαν με πέτρες τους κόκκους από τα άγρια φυτά της βρώμης, αφού προηγουμένως τους είχαν εκθέσει σε θερμότητα, πιθανώς για να τους αποξηράνουν (όπως γίνεται και σήμερα πριν από την επεξεργασία τους).
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αν και δεν υπάρχουν ακόμη απτές αποδείξεις ότι οι σπόροι βρώμης στη συνέχεια ανακατεύονταν με νερό και βράζονταν ή μαγειρεύονταν με άλλο τρόπο, κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί πιθανό. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο οι πρόγονοί μας να κοπάνιζαν και να έτρωγαν διάφορα άγρια δημητριακά ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν.