Τι μπορούν να μας πουν για το σήμερα, που Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στο μέσο μιας κρίσης, τέσσερις ιστορικές μάχες οι οποίες καθόρισαν την πορεία του ελληνισμού; Και κυρίως, υπάρχει απάντηση στο ερώτημα αν οι Έλληνες μπορούν να ξαναβρούν το βηματισμό τους και να διεκδικήσουν μια προβεβλημένη θέση στην ιστορία;
Με κεντρικό άξονα τα παραπάνω ερωτήματα ο δρ Νίκος Ντέμος γράφει ένα βιβλίο αναλύοντας το κοινωνικοπολιτικό, γεωοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον κάτω από το οποίο διεξήχθησαν τέσσερις μάχες, με τραγικές συνέπειες για τον ελληνισμό. 1071 – Στρατηγικές ήττες και συρρίκνωση του ελληνισμού είναι ο τίτλος του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι μάχες του Ιαρμουχά (Γιαρμούκ, 636),
του Μαντζικέρτ (1071),
του Μυριοκέφαλου (1176) και
της άλωσης της Πόλης από τους Φράγκους (1204).
Ο συγγραφέας μελέτησε σε βάθος τα επιχειρησιακά δεδομένα, τον οπλισμό, το συσχετισμό δυνάμεων, τις γεωγραφικές και καιρικές συνθήκες, το ρόλο των στρατιωτικών ηγετών, που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη της κάθε μάχης και στην κατάληξή της. «Οι στρατιωτικές αυτές ήττες επέφεραν την γεωγραφική, οικονομική και πολιτική συρρίκνωση του ελληνισμού, την απογοήτευση, την αλλοτρίωση, την αποσύνθεση, την υποχώρηση, την υποτακτική νοοτροπία και τελικά την υποδούλωση τους έθνους», λέει ο δρ Νίκος Ντέμος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων συνδέεται με την επιτακτική ανάγκη αλλαγής και υπέρβασης τόσο της πολιτικοοικονομικής τωρινής κατάστασης της χώρας όσο και των κοινωνικών δομών, «των φθαρμένων πολιτικών κομμάτων και του εν γένει διαλυμένου κρατικού μηχανισμού, που ως αποτέλεσμα έχει τη στρατιωτική αποδυνάμωση της χώρας και την καταστροφή της παιδείας».