Από τη φθορά του αμείλικτου χρόνου επιχειρούν να διασώσουν οι τουρκικές Αρχές το αρχοντικό της οικογένειας Φωστηρόπουλου στην ιστορική Ίμερα του Πόντου, καθώς έχει γίνει πλέον κατανοητό πως η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την Τουρκία.
Η νομαρχία Αργυρούπολης αποφάσισε να το εντάξει στα περιουσιακά της στοιχεία –μέχρι τώρα ανήκε στο υπουργείο Οικονομικών– με σκοπό να το αναπαλαιώσει και να αποτελέσει το κτήριο αυτό, μαζί με το μοναστήρι της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου της Ίμερας, που διασώζεται, αξιοθέατο και πόλο έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών.
Η Ίμερα, ιστορική κωμόπολη της Χαλδίας με πολλούς οικισμούς, ήταν φημισμένη για τους λαϊκούς αρχιτέκτονες και τους χτίστες της πέτρας, αλλά και για το υψηλό επίπεδο πολιτισμού των κατοίκων της, που διέπρεψαν όπου κι αν βρέθηκαν, στην Αργυρούπολη, την Τραπεζούντα, τον Καύκασο και τη Ρωσία.
Μια από τις οικογένειες που διέπρεψαν και κυριολεκτικά έγραψαν ιστορία, ήταν η οικογένεια Φωστηρόπουλου, στην οποία ανήκε και ομώνυμος τραπεζικός οίκος, το κτήριο του οποίου διασώζεται στην Τραπεζούντα.
Είναι φανερό ότι ο τουρισμός, τα οικονομικά οφέλη και το «άνοιγμα» που προσφέρει η τουριστική ανάπτυξη στην κοινωνία και την ίδια την Τουρκία, αποτελούν μοχλό προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι ελληνική. Και για να γίνουμε πιο ακριβείς, η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά «πουλάει» πιο πολύ, σε σχέση με ό,τι άλλο υπάρχει στην Ανατολή.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι ότι έστω και δια της… τεθλασμένης, μνημεία του ελληνικού πολιτισμού διασώζονται στον Πόντο.