Με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» διώκονται δυο Βρετανοί δημοσιογράφοι της διεθνούς ειδησεογραφικής πλατφόρμας VICE News από τις τουρκικές Αρχές.
Όπως αποφάσισε δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, οι δημοσιογράφοι Τζέικ Χάνραχαν και Φίλιπ Πέντελμπερι και ο Ιρακινός μεταφραστής τους (το όνομά του δεν είναι γνωστό), «αν και οι ύποπτοι δεν συμμετέχουν στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης, την βοήθησαν εν γνώσει και με τη θέλησή τους» και ως εκ τούτου αποφασίστηκε να συλληφθούν.
Αν και στην απόφαση δεν διευκρινίζεται υπέρ ποιας οργάνωσης έδρασαν, η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε παραπέμπει στο ΡΚΚ, την κουρδική οργάνωση που η Άγκυρα επιμένει να χαρακτηρίζει τρομοκρατική.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τη δημοσιογραφική ομάδα αμέσως μόλις έγινε γνωστή η παρουσία τους σε περιοχή που συγκλονίζεται από εχθροπραξίες ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους Κούρδους αυτονομιστές. Αμέσως κατάσχεσαν και τις κάμερές τους καθώς και το υλικό που είχαν μαγνητοσκοπήσει. Οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν παρουσία των συνηγόρων τους.
Τζέικ Χάνραχαν
Το VICE News μετέδωσε ότι αρχικά οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν διότι εργάζονταν χωρίς διαπίστευση, ωστόσο στην πορεία «διατυπώθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες ότι υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος». Σε κάθε περίπτωση ο διεθνής ενημερωτικός οργανισμός «καταδικάζει με τον εντονότερο δυνατό τρόπο τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να φιμώσει τους συντάκτες μας, οι οποίοι παρέχουν ζωτικής σημασίας κάλυψη από την περιοχή». «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις αρμόδιες Αρχές για να επιταχυνθεί η ασφαλής απελευθέρωση των τριών συναδέλφων και φίλων μας» είπε ο Κέβιν Σάτκλιφ, επικεφαλής του VICE Europe.
Επικριτές των τουρκικών Αρχών εκφράζουν φόβους ότι η ελευθεροτυπία θα είναι ένα από τα πρώτα θύματα της επανέναρξης του πολέμου.
Εξάλλου η Τουρκία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου· η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί κάποτε, τονίζει ότι η φίμωση των μέσων ενημέρωσης στην οποία επιδίδεται συχνά η Άγκυρα παραβιάζει τα κριτήριά της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε να απελευθερωθούν «άμεσα» οι δημοσιογράφοι και χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος τους «σκανδαλώδεις και αλλόκοτες». Την απελευθέρωσή τους ζητούν κι άλλες οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογραφικές ενώσεις, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.