29 Αυγούστου 1931. Στον κόσμο έρχεται ένα πλάσμα που έμελλε να αφήσει τη σφραγίδα του στον τόπο μας με έναν μοναδικό τρόπο και να γίνει θρύλος στα πέρατα της γης. Ανήμερα του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου 2001, η φωνή που σφράγισε την Ιστορία σβήνει.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο γιος του Χαράλαμπου από τα Κοτύωρα και της Γεσθημανής από την Αλάγια, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του ελληνικού τραγουδιού.
Μια φωνή αξεπέραστη που μιλάει στην καρδιά του λαού και διαχρονικά εκφράζει τα βάσανά του. Τα τραγούδια του θεωρούνται ανεκτίμητη προίκα για τις γενιές των Ελλήνων που έρχονται, και είναι συνυφασμένα με τη ζωή των προσφύγων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Παραδοσιακό τραγούδι για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το 1913 τον θερινό οικισμό Τσάμπασι
Για τον Στέλιο έχουν μιλήσει όλοι και έχουν μοιραστεί σχεδόν τα πάντα. Εξάλλου ο λαός διψούσε και διψά να μάθει όσα δεν γνωρίζει, αν και ο ίδιος φρόντιζε να μην έχει μυστικά από εκείνους που του έδωσαν τόση δύναμη.
Το pontos-news.gr, τιμώντας την επέτειο από το θάνατό του, μοιράζεται μαζί σας το ντοκιμαντέρ Στα χνάρια ενός μύθου που γυρίστηκε το 2008, καθώς και πέντε από τα αγαπημένα του ποντιακά τραγούδια.
Αν και πρόκειται για ερασιτεχνική ηχογράφηση, είναι φανερό ότι ο Στέλιος είχε φωνή
Αναζητώντας τα ποντιακά τραγούδια που αγαπούσε να τραγουδάει, παρατηρήσαμε ότι είναι εκατοντάδες (εάν όχι χιλιάδες) οι χρήστες του YouTube οι οποίοι έχουν δημιουργήσει κανάλια αφιερωμένα σχεδόν αποκλειστικά στο φαινόμενο «Καζαντζίδης».
Το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι που θεωρείται πως είναι αφιερωμένο στον άγνωστο αγωνιστή του Πόντου
Έτσι, αντί να φιλοξενήσουμε τα αντίστοιχα βίντεο από τις σελίδες των δισκογραφικών εταιρειών, επιλέξαμε εκείνα ανθρώπων που τον αγάπησαν, τον θαυμάζουν και τον τιμούν φροντίζοντας το έργο του.
Τους στίχους έγραψε ο Χρήστος Αντωνιάδης και τη μουσική ο Κώστας Σιώπης
Και πώς άλλωστε να μην το κάνουν; Αυτός ο άνθρωπος –με Α κεφαλαίο, όπως μας είχε πει η γυναίκα της ζωής του σε αποκλειστική συνέντευξή της, η Βάσω Καζαντζίδη– έδωσε αυτοπεποίθηση στους Πόντιους και τους Μικρασιάτες.
Από το δίσκο Ποντιακή Ραψωδία σε στίχους και μουσική του Μάκη Ερημίτη
Σε καθέναν από εμάς ξεχωριστά, σε ολόκληρη την Ελλάδα.