Τι μπορεί να γίνει στο facebook όταν ένας πατέρας με την κόρη του παίζουν και τραγουδούν ποντιακά και το μοιράζονται με τους διαδικτυακούς τους φίλους; Πανικός!
Το pontos-news.gr αναζήτησε και επικοινώνησε με αυτή την ιδιαίτερη, οικογενειακή παρέα του Αβραάμ και της Ολυμπίας Ιωαννίδη κι έμαθε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
«Δεν περίμενα να γίνει αυτός ο χαμός στο facebook και ήρθα σε μια φάση αμηχανίας. Χάρηκα που έπαιξα με τον πατέρα μου και είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση», μας λέει έκπληκτη η Ολυμπία.
«Μου έλεγε ο πατέρας μου, λυράρης και αυτός, θα παίζεις απλά και καθαρά. Ήθελε η λύρα να σε αγγίζει με το απλό και όμορφο παίξιμο», μας εκμυστηρεύεται ο Αβραάμ Ιωαννίδης και συνεχίζει: «απλά και δίχως κάποια πρόβα παίξαμε και βγάλαμε κάποια βίντεο στο facebook να τα μοιραστούμε με τους διαδικτυακούς μας φίλους. Ποτέ όμως δεν περιμέναμε να γίνει αυτός ο πανικός».
Ο Αβραάμ Ιωαννίδης κατάγεται από την Ελασσόνα και πήρε το δρόμο της μετανάστευσης με την οικογένειά του για εργασία στη Γερμανία, πριν από τέσσερα χρόνια. Σήμερα κατοικεί στην πόλη Μπρουλ της Κολωνίας. Είναι παντρεμένος με την Σπυριδούλα και έχουν τρεις κόρες.
«Ποί’σον θεέ μ’ να ίνεται, τη ζωή μ’ ξαν’ να χτίζω, ’νεβζή’ε ο ήλεον για τεμέν, θ’ εφτάς με και νουνίζω.»
Με αυτό το στιχάκι ακολούθησε ο δρόμος της ξενιτιάς για την οικογένεια Ιωαννίδη. «Οι εποχές δύσκολες, και σκέφτηκα τι είναι καλύτερο; Η επιβίωσή μου με μια σταθερή δουλειά ή η λύρα σε γάμους και πανηγύρια που είναι αβέβαιο;». Η καταγωγή της οικογένειας είναι από την Κερασούντα, από όπου έφυγε και εγκαταστάθηκε στο χωριό Ασκητήρ’ Νικόπολης της Σεβάστειας.
Η Ολυμπία, 24 ετών, είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις αδελφές. Ξεκίνησε με το νταούλι δίπλα στον πατέρα της και παράλληλα άρχισε και το τραγούδι. «Με τον πατέρα μου στην Ελλάδα είχαμε πάει σε πολλές εκδηλώσεις και γάμους. Μας αγαπούσε ο κόσμος και μας χαιρότανε», μας λέει η Ολυμπία. «Εδώ στη Γερμανία, δυστυχώς, μόνον όταν ο πατέρας μου έχει ελεύθερο χρόνο μπορούμε να εκφραστούμε με τη λύρα.»
Ποιο όμως είναι το πρότυπο της Ολυμπίας; «Έχω μεγάλο πάθος με τον αείμνηστο Χρύσανθο. Η φωνή του, συνάμα με τους παραδοσιακούς σκοπούς που εκτελούσε, με έκαναν να τον καθιερώσω ως πρότυπο».
Η Ολυμπία έχει άλλες δύο μικρότερες αδελφές: τη Μαρία, 21 ετών, που τραγουδά έντεχνα κομμάτια, και τη Μερόπη, 16 ετών, που για την ώρα παίζει κιθάρα και ο πατέρας της περιμένει πώς και πώς να… λυθεί η φωνή της.
«Η Ολυμπία ξεκίνησε να τραγουδά από δύο χρονών, με τις πρώτες λέξεις. Τραγουδά λαϊκά, ποντιακά, παίζει και νταούλι ταυτόχρονα. Ξεκινήσαμε απλά για μας, και καταλήξαμε να παίζουμε σε διάφορες εκδηλώσεις και γάμους και να χαίρομαι που η κόρη μου έχει τέτοια φωνή», μας λέει συγκινημένος ο Αβραάμ Ιωαννίδης.
Η Ολυμπία μάς εκμυστηρεύεται πως όταν τελειώσει τις σπουδές της και πάρει το πτυχίο της γυμνάστριας θα ήθελε να ασχοληθεί πάρα πολύ με το τραγούδι, και κλείνοντας μας άφησε και το δικό της μήνυμα ….. «Μην το βάζετε κάτω, παλέψτε».
Βίντεο έχει και στο youtube και μη ποντιακά… Αλλά τα «δυνατά» τα έχει στο facebook, απ’ όπου κι αυτά που σας παρουσιάζουμε.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης