Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας εργάζονται πάνω σε ένα πολυμορφικό διαστημικό πρόγραμμα με το όνομα Spartan (δηλαδή Σπαρτιάτης) και απώτερο σκοπό την αποστολή σε τροχιά δορυφόρων μέχρι και 500 κιλών. Πρόκειται για κίνηση στο πλαίσιο του διευρυμένου ενδιαφέροντος για το πώς μπορούν να γίνονται ευκολότερες και λιγότερο δαπανηρές εκτοξεύσεις δορυφόρων.
Ο καθηγητής Μάικλ Σμαρτ επισημαίνει ότι το πρόγραμμα σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την ανάπτυξη της αγοράς των μικρών δορυφόρων και ν’ ανοίξει το δρόμο για την αυστραλιανή αεροδιαστημική βιομηχανία.
Στόχος είναι η μείωση του κόστους, ώστε να γίνει οικονομικά πιο βιώσιμο για μικρότερες χώρες και οργανισμούς να εκτοξεύουν τους δικούς τους δορυφόρους και να παρακολουθούν τη διαστημική τους δραστηριότητα μέσω της ανάπτυξης επαναχρησιμοποιούμενων συστημάτων εκτόξευσης.
Το πρώτο στάδιο του συστήματος αποτελείται από ένα επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος-πύραυλο (ALV) που θα ανεβάζει τα ανώτερα επίπεδα του οχήματος σε ταχύτητα όπου μπορεί να αναλάβει το scramjet (Spartan) πριν επιστρέψει στη βάση χρησιμοποιώντας φτερά και έλικες. Το επόμενο στάδιο είναι το scramjet, να φτάσει σε σημείο όπου μπορεί να αφεθεί ελεύθερος ο δορυφόρος. Στη συνέχεια το σκάφος επιστρέφει στη βάση.
Συνολικά, ο συνδυασμός αυτός (ALV – Spartan) θα εξασφαλίζει ένα κατά 95% επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα, κάτι που συνεπάγεται σπουδαία οικονομικά πλεονεκτήματα.