Πιο κοντά στο να νικήσει τον καρκίνο έρχεται η επιστήμη, μέσα από μια μεγάλη έρευνα (με ελληνικές συμμετοχές) που ασχολείται με έναν άγνωστο έως τώρα μηχανισμό καρκινογένεσης και επαναφοράς των καρκινικών κυττάρων στη φυσιολογική τους λειτουργία.
Η ομάδα του Πάνου Αναστασιάδη, καθηγητή της έδρας Καρκινικής Βιολογίας στην κλινική Mayo, έφερε την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στον κορυφαίο στόχο της μετατροπής των καρκινικών κυττάρων σε φυσιολογικά.
Ο Πάνος Αναστασιάδης ξεκίνησε από το τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έρευνα της ομάδας του, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Cell Biology και υπογράφεται από τον δρ Αντώνη Κουρτίδη (επίσης απόφοιτο του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου) ρίχνει φως σε έναν άγνωστο έως τώρα μηχανισμό καρκινογένεσης αλλά και επαναφοράς των καρκινικών κυττάρων στη φυσιολογική λειτουργία.
«Τα κύτταρα ενώνονται μεταξύ τους με συγκολλητικά μόρια. Εδώ και μία δεκαετία έχουμε αντιληφθεί ότι τα μόρια αυτά παίζουν και άλλους σημαντικούς ρόλους, όπως το ότι μεταδίδουν σήματα, ενώ η απορρύθμισή τους σχετίζεται με την καρκινογένεση. Όταν ο παθολόγος δει μια βιοψία, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για καρκίνο από το σχήμα των κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν ακανόνιστο σχήμα, κάτι που προκαλείται από ελαττώματα στα συγκολλητικά μόρια», εξηγεί ο καθηγητής Αναστασιάδης, σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κλινική.
Οι ερευνητές ταυτοποίησαν «δύο κύρια χαρακτηριστικά αυτών των συγκολλητικών δομών, έναν σχηματισμό που προηγείται της καρκινογένεσης και οδηγεί στην ανάπτυξη του καρκίνου, και έναν σχηματισμό που λειτουργεί ως φρένο».
Η έλλειψη αυτού του φρένου εντοπίστηκε σε καρκινογενέσεις ενώ ο επαναπρογραμματισμός των κυττάρων για να συμπεριφέρονται ως φυσιολογικά είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, το κλειδί για την αντιμετώπιση μορφών καρκίνου.