Η υπερβολική εξόρυξη λιγνίτη θεωρείται ότι έχει προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή σε μια περιοχή που κατά την Αρχαιότητα ήταν εύφορη, με καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επιπλέον, ο νεότερος οικισμός, το Εσκιχισάρ, αναπτύχθηκε πάνω στην αρχαία πόλη – γεγονός που δυσχεραίνει κατά πολύ τις αρχαιολογικές έρευνες. Ωστόσο η Στρατονίκεια, η μεσόγεια πόλη της Καρίας, συνεχίζει να δίνει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Οι ανασκαφές είναι σε εξέλιξη προκειμένου να έρθουν στο φως τα πολυτελή οικοδομήματα με τα οποία η δυναστεία των Σελευκιδών προίκισε την πόλη ώστε να καταδείξει την κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή. Δίπλα στα εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα σπίτια του τουρκικού χωριού, που το 1958 εκκενώθηκε μετά την καταστροφή του από σεισμό, ξεπροβάλλουν επιβλητικά μνημεία και αρχιτεκτονικά μέλη.
Αυτήν τη στιγμή στον αρχαιολογικό χώρο της Στρατονίκειας εργάζονται 83 αρχαιολόγοι από οκτώ πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπιλάλ Σογούτ.
Στα τελευταία ευρήματα περιλαμβάνονται μία εκκλησία των πρωτοχριστιανικών χρόνων, πολλά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη κτηρίων της πόλης, αλλά και οι δημόσιες τουαλέτες της οι οποίες ήρθαν στο φως άθικτες από τις καταστροφές που προκαλούν ο χρόνος και οι λαθρανασκαφείς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιολόγο, οι μαρμάρινες τουαλέτες συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα ευρήματα της τελευταίας περιόδου, μοναδικές στο είδος τους, όχι μόνο γιατί εντοπίστηκαν σε άριστη κατάσταση αλλά και για το διάκοσμό τους.