Με λιτανεία του Ιερού Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, μετά την Ακολουθία, τιμώνται σήμερα τα Προεόρτια της Κοιμήσεως στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών, που πανηγυρίζει όλο αυτό το διάστημα και μέχρι τις 31 Αυγούστου κατά το Πάτριο λεγόμενο Ημερολόγιο.
Το pontos-news.gr επισκέφθηκε το ιερό μητροπολιτικό παρεκκλήσιο και συνομίλησε με τον πάτερ Γρηγόριο.
«Επιτέλους οι Πόντιοι έχουν έναν δικό τους ναό να προσεύχονται», μας είπε ο π. Γρηγόριος δείχνοντας τον μισοχτισμένο ναό.
«Καταφέραμε μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας να φέρουμε πλήθος αγίων εικόνων, λειψάνων αλλά και προσωπικοτήτων παγκόσμιας εμβέλειας».
Ο ναός αυτός χτίστηκε με σκοπό να φέρει κοντά στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας τους παλαιοημερολογίτες πιστούς. Με προτροπή του πατέρα Τιμόθεου Σακκά (ηγούμενος στη μονή Παρακλήτου Ωρωπού) και με τη συμβολή της Ιεράς Συνόδου ξεκίνησε ο αγώνας για τη δημιουργία ενός νέου ναού, αυτού της Παναγίας Σουμελά, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του. Αρχικά οι πιστοί συγκεντρώνονταν στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.
«Ο χώρος στον Άγιο Παντελεήμονα δεν μας εξυπηρετούσε γιατί ήταν μικρός και αποφασίσαμε να χτίσουμε στην πόλη των Αχαρνών, μετά από έρευνα σε διάφορες περιοχές, έναν νέο ναό». Κριτήριο ήταν να είναι η εκκλησία μέσα στην πόλη, διαφορετικά θα μπορούσε να χτιστεί και σε άλλο δήμο, όπου τους παραχωρούσαν δωρεάν έκταση.
Πριν από περίπου 13 χρόνια έγινε μια μεγάλη συναυλία στο ιστορικό γήπεδο της ΑΕΚ (το οποίο πλέον δεν υπάρχει) με τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων καλλιτεχνών και σωματείων. Ήταν η πρώτη σημαντική κίνηση εξεύρεσης πόρων. Από τότε και με τις συνδρομές επωνύμων και ανωνύμων, η εκκλησία έφτασε στο σημερινό της επίπεδο.
«Εγώ είμαι Ρώσος παπάς. Δεν ήξερα για την Παναγία Σουμελά. Ούτε στη Ρωσία την γνωρίζαμε. Όμως μέσα από αυτή τη “γνωριμία” έμαθα για τους Πόντιους, για την ιστορία τους, τη Γενοκτονία, όπως και της Παναγίας μας, της Σουμελά» λέει ο π. Γρηγόριος.
Θυμάται όταν είχε επισκεφθεί στο Άγιον Όρος τον Άγιο Παΐσιο που του είχε πει δίνοντάς του την ευχή του: «Εσύ θα επιβλέπεις το έργο και η Παναγία θα το χτίζει».
«Έτσι έγινε! Δεν ξέρω πώς χτίστηκαν όλα αυτά. Χρήματα δεν έχω, δεν είχαμε. Κοίτα γύρω σου. Αυτά τα ποτιστικά δεν τα έβαλα εγώ, δεν ξέρω ποιος τα έβαλε…» μας λέει ο εφημέριος.
Το 2013, κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο Πατριάρχης αναζήτησε τον πάτερ Γρηγόριο για να τον επισκεφθεί στο ναό του. «Όταν σπούδαζα θεολογία στην Αγία Πετρούπολη τον είχα διευθυντή μου», μας αποκαλύπτει ο π. Γρηγόριος.
Το εικόνισμα και η λειψανοθήκη του Οσίου Σεραφείμ του Σάροφ
Οι στιγμές που έζησαν στην τοπική κοινωνία ήταν πρωτόγνωρες. Ο Πατριάρχης Μόσχας δώρισε στο ναό μέρος από τα λείψανα του Οσίου Σεραφείμ του Σάροφ, για να αντλούν δύναμη από αυτόν, και κόσμος από όλη την Ελλάδα επισκέφθηκε το ναό.
Μέσα στο ναό υπάρχει αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά φερμένο από τη Μονή του Βερμίου. «Μαθαίνοντας για την Παναγία Σουμελά με άγγιξε τόσο πολύ, που δίπλα από την εικόνα της, αλλά και έξω από το ναό, έβαλα αυτό το κείμενο.»
«Πολλοί άνθρωποι έρχονται κλαίγοντας και παρακαλούν την Υπεραγία ο καθένας για τους λόγους του. Αφήνουν τάματα κάθε είδους, χρυσά, ρολόγια, κτλ.»
Κατά το πέρας της συνέντευξης, ο π. Γρηγόριος έστειλε το δικό του μήνυμα πίστης και αλληλεγγύης: «Ο ποντιακός λαός Την έχει οδηγήτρια και πρέπει να είναι δίπλα Της. Η Παναγία κανέναν δεν αφήνει, κι εμείς με τη σειρά μας δεν πρέπει να αφήνουμε τον συνάνθρωπό μας. Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε χρειάζεται ψυχραιμία. Ο πανικός δεν βοηθά. Βαθιά πίστη στον Θεό και να είμαστε κοντά στην Εκκλησία.
Να βοηθάμε τους φτωχούς και να μοιραζόμαστε μαζί τους κάτι που το έχουν ανάγκη. Μόνο έτσι θα επιβιώσουμε. Αγάπη και αλληλεγγύη».
Στο χώρο γύρω από τον ιερό ναό από τις πρώτες μέρες της θρησκευτικής πανηγύρεως έχουν στήσει τους πάγκους τους μικροπωλητές ενώ και τα γύρω καταστήματα έχουν βάλει τα «καλά» τους, για να υποδεχθούν πιστούς και επισκέπτες.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανοίγει σήμερα με χορούς του Πόντου από το χορευτικό της Λέσχης Ποντίων «Ο καπετάν Ευκλείδης» και συναυλία με τους «Απόγονους του Πόντου». Στο τραγούδι ο Δημήτρης Καρασαββίδης.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης
- Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ.