Πιο ευγενικός (σε σχέση με το τηλεφώνημά του με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη) ήταν ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στον πρώην σύντροφό του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Και μπορεί να είπε όχι στην πρόταση να συναντηθούν, αλλά του υποσχέθηκε να τα πούνε μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον απερχόμενο πρωθυπουργό και του ζήτησε να συναντηθούν.
Ο Αλέξης Τσίπρας τον ρώτησε αν κρίνει πως μια τέτοια συνάντηση είναι δυνατόν να συμβάλει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι επιθυμεί να του καταθέσει μια σειρά προτάσεις που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Ο Αλ. Τσίπρας είπε πως τέτοιου είδους προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει ότι «στόχος εκλογικός είναι η καθαρή εντολή τετραετίας».
Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με αυτό που περιέγραψε ως «συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος».
Η συνεδρίαση της ΠΓ, που είχε ως αντικείμενο τον προσδιορισμό της προεκλογικής τακτικής, σημαδεύτηκε από την παραίτηση του Τάσου Κορωνάκη από τη θέση του Γραμματέα του κόμματος. Πρόκειται για τη δεύτερη ρήξη στο εσωτερικό του κόμματος, μετά την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη. Ο Κορωνάκης, πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στο κόμμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι η εκλογική μάχη δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε εμφύλιο της Αριστεράς.
Σημειώνεται επίσης ότι η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, η οποία επίσης ήταν προσκείμενη στην ομάδα των «53», γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανάλογη απόφαση γνωστοποίησε και ο βουλευτής Λασιθίου Κώστας Δερμιτζάκης.