Η τακτική λήψη ασπιρίνης εκτιμάται ότι μειώνει, σε βάθος χρόνου, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή κλινικής γενετικής σερ Τζον Μπερν του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας Journal of Clinical Oncology.
Η κλινική δοκιμή έγινε αρχικά σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Λιντς. Πρόκειται για μια κληρονομική γενετική διαταραχή, η οποία επηρεάζει γονίδια που ανιχνεύουν και διορθώνουν τις βλάβες στο DNA, με συνέπεια ο οργανισμός να κινδυνεύει περισσότερο από κάποιες μορφές καρκίνου. Περίπου οι μισοί ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή, εμφανίζουν καρκίνο, κυρίως του εντέρου ή της μήτρας.
Η έρευνα έδειξε ότι η παχυσαρκία υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου στα άτομα με σύνδρομο Λιντς. Όμως ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά με την τακτική λήψη ασπιρίνης.
Περαιτέρω έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η διαπίστωση δεν αφορά μόνο άτομα με το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά και κάθε άτομο με παραπανίσια κιλά.
Έτσι κι αλλιώς, η παχυσαρκία αναδεικνύει προβλήματα (όπως χρόνιες φλεγμονές) που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
«Αυτός ο έξτρα κίνδυνος εξαφανίζεται με τη λήψη ασπιρίνης», αναφέρουν οι ερευνητές.
Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν πως προτού ξεκινήσει κανείς τη λήψη ασπιρίνης πρέπει να συμβουλευθεί το γιατρό του, επειδή, μεταξύ άλλων, η τακτική λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο έλκους και άλλων στομαχικών προβλημάτων.