Πεπεισμένος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και ότι η συμφωνία Αθήνας-δανειστών δεν είναι συμφέρουσα μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF –ενόψει της συνεδρίασης του γερμανικού Κοινοβουλίου για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος, την Τετάρτη– «είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινή εκτίμηση και είμαι επίσης απολύτως βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα».
«Η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι υπό αυτούς τους όρους θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο του ΔΝΤ περαιτέρω οικονομική συμμετοχή σε ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό είναι, με τη σειρά του, για μας ως Eurogroup, σημαντική προϋπόθεση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και δήλωσε πεπεισμένος ότι η απόφαση για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης είναι, «λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πλευρές του θέματος, η σωστή».
Τόνισε, μάλιστα, ότι ο ίδιος δεν έλαβε εύκολα την απόφαση στις διαπραγματεύσεις και ότι «το πάλεψε», ενώ πρόσθεσε ότι τώρα θέλει να ζητήσει την έγκριση της Μπούντενσταγκ.
«Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», σημείωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Όσον αφορά την απόφαση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε ότι αυτή εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα.
«Τον Ιούλιο δεν ειπώθηκε ότι θα πετάξουμε έξω την Ελλάδα. Πρόκειται για διαστρέβλωση και ήταν απολύτως λάθος. Η αλήθεια ήταν ότι είπαμε, εάν η Ελλάδα δεν θέλει ή δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος της προσαρμογής, τότε μια οικειοθελής έξοδος θα αποτελούσε μια καλύτερη λύση», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι είχε προηγηθεί μια προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση «θα μείνουμε στο ευρώ, αλλά δεν δεχόμαστε κανένα πρόγραμμα».
Αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι τώρα παρατηρεί στην Ελλάδα μια «αξιοσημείωτη μεταβολή».
Το ερώτημα όμως, συνέχισε, είναι εάν η χώρα θα παραμείνει στον ίδιο δρόμο.
«Όποιος θέλει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, πρέπει να αναλάβει μόνος του τους απαραίτητους όρους», τόνισε, για να προσθέσει ότι αυτό για κάποιες χώρες είναι δύσκολο και «για την Ελλάδα ιδιαίτερα δύσκολο».