Αυτό το βιβλίο δεν διαβάζεται ακριβώς αλλά «διαβάζει» και απομακρύνει μικρόβια. Πρόκειται για το βιβλίο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας pAge Drinking Paper που ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές και το οποίο διαθέτει σελίδες-φίλτρα ικανές να φιλτράρουν το νερό ώστε ο καταναλωτής να το πιει αμέσως χωρίς να κινδυνεύει.
Το μόνο που πρέπει να κάνει ο καταναλωτής είναι να σχίσει μια σελίδα από το βιβλίο, να την τοποθετήσει σε ένα ποτήρι, λεκανάκι κ.τ.λ. και από πάνω να ρίξει το ύποπτο νερό. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η σελίδα-φίλτρο που μπορεί να καθαρίσει έως και 100 λίτρα νερού.
Ολόκληρο το βιβλίο μπορεί να φιλτράρει τις προμήθειες νερού ενός ανθρώπου για τέσσερα χρόνια.
Οι σελίδες περιέχουν νανοσωματίδια αργύρου ή χαλκού, που σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς του νερού, καθώς αυτό διαπερνά τις σελίδες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Τερέζα Ντάνκοβιτς του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον στο Πίτσμπουργκ, που παρουσίασαν την εφεύρεσή τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Βοστώνη, σύμφωνα με το BBC, πραγματοποίησαν δοκιμές σε διάφορες περιοχές με μολυσμένο νερό (σε Ν. Αφρική, Γκάνα και Μπανγκλαντές) κατά την τελευταία διετία.
Το «βιβλίο» πέτυχε να απομακρύνει πάνω από το 99% των βακτηρίων (σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και το 100%), αφήνοντας το νερό τόσο καθαρό, όσο το νερό βρύσης σε μια ανεπτυγμένη χώρα.
Η νέα τεχνολογία προορίζεται κυρίως για τις φτωχές χώρες, όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Θα μπορούσε όμως να αξιοποιηθεί από κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, όπου υπάρχει υποψία ότι το νερό μπορεί να μην είναι ασφαλές.
Προς το παρόν το βιβλίο παράγεται εργαστηριακά με το χέρι, αλλά μελλοντικά οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα παραχθεί μαζικά ως φθηνό εμπορικό προϊόν. Ήδη η Ντάνκοβιτς έχει ιδρύσει την μη κερδοσκοπική εταιρεία pAge Drinking Paper για να προωθήσει την ιδέα της.
Άλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι πρόκειται για μια ελπιδοφόρα τεχνολογία, όμως επεσήμαναν πως αν και το βιβλίο-φίλτρο φαίνεται να σκοτώνει τα βακτήρια, είναι ασαφές σε ποιο βαθμό κάνει το ίδιο με άλλους μικροοργανισμούς, όπως οι ιοί και τα παράσιτα.