Η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος διατύπωσε αίτημα «να δώσει η κυβέρνηση ένα τέλος στο πολιτικό παράδοξο», είχε μεν χαρακτήρα χρησμού καθώς, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά», ουσιαστικά όμως αφήνει ανοικτή την προοπτική εκλογών. Από το σημείο αυτό ακριβώς ξεκινούν διάφορα σενάρια τόσο για το ρεαλιστικό ενδεχόμενο όσο και για τον πιθανό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Εκείνο που θα προηγηθεί είναι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου.
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της. Σύμφωνα με αυτά, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική, και κατά τη διάρκειά της ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.