Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της Βουλής έδωσε την Πέμπτη τα ξημερώματα η Διάσκεψη των Προέδρων, που για πρώτη φορά συνεδρίασε δημόσια, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, δηλαδή το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο το οποίο θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας.
Η Διάσκεψη αποφάσισε κατά πλειοψηφία το άνοιγμα της Βουλής, ενώ καταψήφισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι «ψηφίζω κατά προκειμένου να μη συζητηθεί το τρίτο μνημόνιο».
Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι «η θετική ψήφος μου (σ.σ. για το άνοιγμα της Βουλής) δεν είναι για συζητηθεί στο άψε-σβήσε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί με διαδικασίες fast-track».
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 09:30 στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, και στη συνέχεια –και αφού συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων και υπάρξει η σχετική ημερήσια διάταξη– θα συνεχιστεί η διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια. Το αν το εν λόγω σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση, θα εξεταστεί κατά την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα –μετά από εισήγηση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου– οι συνεδριάσεις της να γίνονται από εδώ και στο εξής δημόσια (εκτός αυτών των συνεδριάσεων που βάσει του νόμου θα πρέπει να είναι «κλειστές»).
Κατά τη συζήτηση στη Διάσκεψη, ασκήθηκε από μέλη της έντονη κριτική στην Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε για τη σύγκληση του οργάνου, σχετικά με το άνοιγμα της Βουλής.
Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι «συγκαλώ τη Διάσκεψη και έχω την ευθύνη να ειδοποιηθούν όλα τα μέλη της», ενώ, όπως είπε, θα ήταν άκομψο να υπάρξει σύγκληση του οργάνου χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να παραστούν. Επιπλέον, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι εκ της θέσεώς της πρέπει να διασφαλίσει ότι ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή όπως προβλέπει ο Κανονισμός.