Αργά-αργά το σύμπαν σβήνει μπροστά στα μάτια μας, όπως δείχνει νέα διεθνής έρευνα αστρονόμων που μελέτησαν περισσότερους από 200.000 γαλαξίες και υπολόγισαν την ενέργεια που παράγεται.
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η ενέργεια αυτή είναι η μισή σχεδόν σε σχέση με πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια.
Στη μελέτη, που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στη Χαβάη και θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Monthly Notices της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, πήραν μέρος μερικά από τα ισχυρότερα επίγεια τηλεσκόπια του κόσμου, όπως του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου στη Χιλή, καθώς και διαστημικά, όπως τα GALEX και WISE της NASA και το «Χέρσελ» της ESA.
Όλη η ενέργεια του σύμπαντος δημιουργήθηκε κατά την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang) πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, και ένα μέρος της μετατράπηκε σε μάζα. Τα πρώτα άστρα έλαμψαν μετά από 150 εκατ. χρόνια και έκτοτε συνεχίζουν να λάμπουν ακριβώς επειδή μετατρέπουν ξανά την ύλη-μάζα σε ενέργεια, καθώς κάνουν συνεχή σύντηξη στοιχείων όπως το υδρογόνο και το ήλιο με βάση τη διάσημη εξίσωση του Αϊνστάιν.
Σε αυτή την πτήση προσομείωσης βλέπει κανείς τις πραγματικές θέσεις που έχουν οι γαλαξίες οι οποίοι έχουν μέχρι σήμερα χαρτογραφηθεί (Will Parr, Dr. Mark Swinbank, Dr. Peder Norberg / Durham University)
Το ερευνητικό πρόγραμμα GAMA προσπαθεί να υπολογίσει όλη τη νέα ενέργεια που δημιουργείται σήμερα σε ένα μεγάλο τμήμα του σύμπαντος και να κάνει διαχρονικές συγκρίσεις με την ενέργεια που παραγόταν στο παρελθόν. Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’90 ότι το σύμπαν αργοσβήνει και η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι αυτό όντως συμβαίνει σε όλα τα μήκη κύματος.