Αν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο για την κατάργηση του αφορολόγητου της βουλευτικής αποζημίωσης και τη μείωση των αποζημιώσεων υπουργών, διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, τότε συγκεκριμένα οι 300 της Βουλής θα χάσουν στην ουσία τα εξτρά χρήματα που κερδίζουν από τη συμμετοχή τους στις διάφορες επιτροπές.
Η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση είναι 5.705 ευρώ. Όμως οι βουλευτές δεν αμείβονται μόνο με αυτά. Από τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής μπορεί να κερδίσουν επιπλέον έως και 1.500 ευρώ.
Συνεπώς, η μηνιαία αποζημίωσή τους φτάνει ακόμα και τις 7.200 ευρώ. Με την κατάργηση του αφορολόγητου όμως, που αυτό φτάνει στο 20%, ο βουλευτικός μισθός πέφτει στα 5.700 ευρώ.
Και μπορεί ο μισθός αυτός να αντιστοιχεί με περισσότερους από 100 μισθούς ενός χαμηλά αμειβόμενου εργαζόμενου, ωστόσο όπως λένε πολλοί βουλευτές, η μείωση κατά 20% θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των γραφείων τους και στην υλοποίηση των υποχρεώσεών τους, ιδιαιτέρως εάν πρόκειται για βουλευτές από την επαρχία.
Στο 15% η μείωση για υπουργούς και γενικούς γραμματείς
Μικρότερες απώλειες θα έχουν υπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων, καθώς η μείωση θα κυμανθεί στο 15%.
Κατά 20% αναμένεται να μειωθεί η αποζημίωση προέδρων και μελών διοικητικών συμβουλίων Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών.
Οι μη κοινοβουλευτικοί υπουργοί θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους, κάτι που σημαίνει ότι θα παίρνουν περίπου 900 ευρώ λιγότερα. Οι ειδικοί και οι γενικοί γραμματείς θα χάσουν περίπου 700 ευρώ.
Ενδεικτικά, να πούμε ότι ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός παίρνει 5.700 ευρώ μηνιαίως. Μετά τη μείωση θα λαμβάνει 4.850 ευρώ. Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων αποζημιώνονται με 4.750 και μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου θα περιοριστούν στα 4.037 ευρώ. Οι ειδικοί γραμματείς που λαμβάνουν 4.050 προβλέπεται να παίρνουν 3.442 ευρώ.