Η καλοκαιρινή βροχή αστεριών, πιστή και φέτος στο ραντεβού της, κορυφώνεται αργά το βράδυ της Τετάρτης 12 Αυγούστου προς τα ξημερώματα της Πέμπτης στον νυχτερινό ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Οι διάττοντες Περσείδες θα «βρέξουν» το ημισφαίριό μας τόσο στις 11 όσο και στις 14 Αυγούστου, αλλά το έργο τους δεν θα είναι ορατό από όλες τις περιοχές, όπως θα συμβεί από το βράδυ της 12ης έως τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου.
Όσοι ξενυχτήσουν, θα έχουν την ευκαιρία –εφόσον ο κατά τόπους ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα– να δουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φθάσει τα 60 έως 100 μετέωρα ανά ώρα.
Με δεδομένο ότι το φεγγάρι δεν είναι «γεμάτο» (στις 14 Αυγούστου θα υπάρχει νέα σελήνη), ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και κατάλληλος για την παρατήρηση των μετεώρων.
Οι Περσείδες θεωρούνται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα πεφταστέρια τους είναι κατεξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές».
Μια ανάλυση της NASA για τα έτη 2008-2013 δείχνει πως οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε σχεδόν όλα τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.
Τα συγκεκριμένα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν σε αραιή μορφή στα μέσα Ιουλίου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα πεφταστέρια οπουδήποτε στον ουρανό.