Η Βαρκαρόλα, ένα έθιμο σαν παραμύθι, αναβιώνει το βράδυ σε πολλές ακτές της Κέρκυρας. Το έθιμο αγγίζει δύο πτυχές της παράδοσης, τη Χριστιανοσύνη και την ιστορία του Ομήρου.
Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας έσωσε το νησί από την πολιορκία των Τούρκων, στις 11 Αυγούστου του 1716.
Με τα χρόνια, η Βαρκαρόλα έγινε ένα διάσημο φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο νησί των Φαιάκων κάθε καλοκαίρι.
Η θάλασσα γεμίζει μικρές βάρκες που φωτίζονται με δαυλούς.
Ο ναυτικός αγώνας που δόθηκε για να προστατευτεί το νησί, προβάλλεται μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών της Γαρίτσας.
Γίνεται αναπαράσταση του επεισοδίου της εξέγερσης κι ακολουθεί η περίφημη Βαρκαρόλα, μια παρέλαση από βάρκες απ’ όπου λαϊκοί βάρδοι τραγουδούν με κιθάρες παραδοσιακά τραγούδια.
Στο τέλος της Βαρκαρόλας, ένα σκάφος βρίσκεται στις φλόγες και τα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται για να τιμήσουν την καύση του τουρκικού ναυτικού κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.
Βόρεια της Κέρκυρας στον κόλπο της Παλαιοκαστρίτσας η Βαρκαρόλα θυμίζει παραμύθι.
Εκεί ξεδιπλώνεται η ιστορία του Ομήρου που φέρνει τον Οδυσσέα στη Σχερία το νησί των Φαιάκων.
Η αναπαράσταση ξεκινά με τις υπηρέτριες της Ναυσικάς να πλένουν στην παραλία. Μία σχεδία καίγεται στο βάθος του πελάγους και τα άγρια κύματα «ξεβράζουν» τον άτυχο Οδυσσέα στην ακτή.
Η βραδιά πλαισιώνεται από μουσικούς, χορευτές, δύτες, μαζορέτες και πυροτεχνήματα, ενώ ακολουθεί πάρτι στην ακτή που διαρκεί μέχρι πρωίας.