Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με το καλό λαϊκό τραγούδι και με την πένα του αποτύπωσε σε στίχους μεγάλα τμήματα της ιστορίας του ελληνικού λαού, ο στιχουργός Κώστας Βίρβος, την Πέμπτη το βράδυ, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών.
Ο Κώστας Βίρβος, 88 ετών, βρισκόταν διασωληνωμένος τον τελευταίο χρόνο στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, μετά από βαρύτατο εγκεφαλικό που είχε υποστεί.
Γεννημένος το 1926 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, παρόλο που καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια εμπόρων, από νωρίς έδειξε ότι είχε κλίση στα γράμματα. Σπούδασε στο Πάντειο και στη συνέχεια έκανε εγγραφή στη Νομική Θεσσαλονίκης, την οποία όμως δεν τελείωσε.
Άρχισε να αποτυπώνει τα βιώματά του σε στίχους σχεδόν από παιδί, ενώ στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού διακρίθηκε από το 1950 και μετά.
Έχει γράψει πάνω από 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κλασικά.
Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ αυτών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.ά.
Το πρώτο του τραγούδι που κυκλοφόρησε με το όνομά του ήταν το «Να το βρεις από άλλη» (1948), σε μουσική Απόστολου Καλδάρα με ερμηνευτές τη Σούλα Καλφοπούλου και τον Μάρκο Βαμβακάρη.
Από τότε ακολούθησαν μεγάλες στιγμές: «Το καράβι», «Το κουρασμένο βήμα σου», «Μια παλιά ιστορία», «Της γερακίνας γιος» –ένα από τα πιο αγαπημένα του κατά δήλωσή του–, «Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη» κ.ά. Πέρασε και στους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών: «Καταχνιά» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, «Θεσσαλικός κύκλος » σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, «Θάλασσα, πικροθάλασσα» σε μουσική Μίμη Πλέσσα, «Α-Ω» σε μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση κ.ά.
Η παρακαταθήκη του Κώστα Βίρβου είναι σπουδαία για το ελληνικό τραγούδι.