«Καλημέρα απ’ την όμορφη Τραπεζούντα, απ’ την πόλη των πόλεων. Την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών. Την πόλη που μυρίζει Ελλάδα». Έτσι καλημέρισε ο Γιώργος Ζαχαριάδης τους δημοσιογράφους Νίκο Αγγελίδη και Βασιλική Χαϊνά στην πρωινή εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΕΡΤ, στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την εκπλήρωση του τάματός του.
Ο «Τεμόν ΑΕΚ» διηγήθηκε συγκινημένος πώς κατόρθωσε να φτάσει τρέχοντας από την Παναγία Σουμελά Βερμίου στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας διανύοντας 1.924 χιλιόμετρα τις 27 ημέρες του ταξιδιού του.
«Η Παναγία μου έδωσε δύναμη», είπε, και επισήμανε ότι η ταλαιπωρία που πέρασε δεν ήταν τίποτα μπροστά σε όσα βίωσαν οι πρόγονοί του πριν από 90 χρόνια.
Ερωτηθείς για το πώς αποφάσισε να κάνει αυτό το τάμα, είπε: «H ιδέα γεννήθηκε διαβάζοντας το ποίημα Φίλωνα Κτενίδη, “Η Καμπάνα του Πόντου”. Λέει στο έργο του, ο σπουδαίος Πόντιος ποιητής, “η Καμπάνα αναμέν’ δίχως γλώσσα”, και περιμένει κάποιον να έρθει να την χτυπήσει στέλνοντας χαρμόσυνο μήνυμα. Αυτό το μήνυμα αγάπης και ειρήνης πήγα να στείλω.
»Έτρεξα 1.924 χιλιόμετρα, όπως έγραψε το ρολόι μου, για τα άταφα κόκαλα των παππούδων και των γιαγιάδων που πέθαιναν στους δρόμους και τις 353.000 ψυχές που περιμένουν δικαίωση».
Ο Πόντιος υπεραθλητής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους συνοδοιπόρους του Αβραάμ Μιχαηλίδη και Στέφανο Τσιαρτσιανίδη, οι οποίοι τον τόνωναν ψυχολογικά και λειτουργούσαν για τον αθλητή ως στήριγμα για να βγάλει εις πέρας το δύσκολο έργο του.
Ο Ζαχαριάδης αναφέρθηκε και στη διαμονή του όλες αυτές τις 27 ημέρες. Σε αντίσκηνα ξεκουράζονταν όσο ήταν στην Ελλάδα μέχρι την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, όπου φιλοξενήθηκαν σε τοπικούς ποντιακούς συλλόγους. Όταν μπήκαν στην Τουρκία η κατάσταση δεν άλλαξε, αφού δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να διαμένουν σε ξενοδοχεία και έτσι κατέφευγαν στα αντίσκηνα. Μόνο στη Ματσούκα ένα ελληνόφωνος Πόντιος τον φιλοξένησε αυτόν και την ομάδα του.
«Αυτή η ταλαιπωρία όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που πέρασαν οι πρόγονοί μας. Η Παναγία βοήθησε και δεν κουραζόμουν.»
Η συνέντευξη έκλεισε με ένα παραδοσιακό ποντιακό δίστιχο: «Σουμέλα λέν’ την Παναγιά, Σουμέλα λέν’ κι εσέναν. Θα προσκυνώ την Παναγιά και έρχουμαι με τ’ εσέναν».
Αν και εκπλήρωσε το τάμα του, ο Γιώργος Ζαχαριάδης δεν θα αποχωρήσει από τον Πόντο αλλά θα παραμείνει μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο για να παρευρεθεί στην Παναγία Σουμελά που έχει την τιμητική της αυτή την ημέρα.
Όλη η συνέντευξη του Γ. Ζαχαριάδη