Ομάδα αρχαιολόγων αξιολογεί νέα ευρήματα σε ένα νησάκι, κοντά στην αρχαία ελληνική αποικία της Απολλωνίας Ποντικής, που βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Σωζόπολης της Βουλγαρίας.
Τα ευρήματα αυτά φέρνουν στο φως τον χαμένο ναό του Απόλλωνα, που είχε ανεγερθεί από τους αρχαίους Έλληνες στα τέλη του 6ου π.Χ. αι.
Η σχετική τεκμηρίωση έρχεται μέσα από επιγραφική αφιέρωση, γραμμένη στην αρχαϊκή, προς τον θεό Απόλλωνα, ενώ την ανακάλυψη έκανε η αποστολή της Κριστίνας Παναγιότοβα της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.
Χαρακτηριστικό του ναού ήταν ένα χάλκινο άγαλμα του θεού, κοντά στα 13 μέτρα, το οποίο το 72 π.Χ. οι Ρωμαίοι, αφού λεηλάτησαν την περιοχή, το μετέφεραν στο Καπιτώλιο. Δυστυχώς, όμως, ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια χάθηκε, όπως χάθηκε και η θέση του ναού.
Η Απολλωνία Ποντική ιδρύθηκε από τον φιλόσοφο Αναξίμανδρο γύρω στο 610 π.Χ και ευημερούσε ως την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους, ενώ στη συνέχεια εκχριστιανίστηκε και άλλαξε όνομα για να αποκοπεί τελείως από την αρχαία ελληνική θρησκεία.