Με την έγκριση του διευθυντή των μειονοτικών σχολείων της Τουρκίας –ελληνικών, αρμενικών και εβραϊκών– θα μπορούν να γίνονται πλέον οι εγγραφές των μαθητών, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της Διεύθυνσης Παιδείας.
Συγκεκριμένα ο διευθυντής θα αποφασίζει ουσιαστικά με βάση την καταγωγή των κηδεμόνων του μαθητή μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Πριν από μερικά χρόνια στα μειονοτικά σχολεία της Πόλης μπορούσαν να σπουδάζουν αποκλειστικά μαθητές με τουρκική ιθαγένεια που ήταν μέλη της μειονότητας στην οποία ανήκε το σχολείο ενδιαφέροντος. Ωστόσο ο κανονισμός άλλαξε ώστε να δίνεται η δυνατότητα εγγραφής μαθητών ξένης ιθαγένειας στα μειονοτικά σχολεία, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής και της αρμενικής κοινότητας.
Η νέα αλλαγή στον τρόπο εγγραφής απλοποιεί περαιτέρω τη διαδικασία, και γι’ αυτό γονείς και μαθητές στην Πόλη βάζουν καταρχήν θετικό πρόσημο στην εξέλιξη.
Στην εγκύκλιο του τουρκικού υπουργείου Παιδείας αναφέρεται επίσης ότι οι Τούρκοι υποδιευθυντές των μειονοτικών σχολείων θα μπορούν πλέον μετά τη λήξη της θητείας τους να παραμένουν στη θέση τους για όσο θέλουν αρκεί να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή.
Μέχρι πρότινος ο κανονισμός προέβλεπε ότι οι υποδιευθυντές των μειονοτικών σχολείων μετά την πενταετή θητεία τους μπορούσαν να πάρουν παράταση μόνο ενός έτους, περιορισμός που δεν υπάρχει πια.