Σε καφετιέρα με φίλτρο συμβουλεύουν Ιρλανδοί επιστήμονες να μαγειρεύουν οι φανατικοί καταναλωτές το ρύζι τους, ώστε να περιορίζεται η δυνητικά καρκινογόνα δράση του εξαιτίας του αρσενικού που μπορεί να περιέχει.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κουίν του Μπέλφαστ διαπίστωσαν ότι το ρύζι περιέχει συχνά υψηλά επίπεδα αρσενικού, επειδή η καλλιέργειά του γίνεται συνήθως σε πεδιάδες που πλημμυρίζουν, με αποτέλεσμα να περνάει στο ρύζι δεκαπλάσια ποσότητα της τοξικής ουσίας. Το αρσενικό υπάρχει σε φυσική μορφή στη γη, και λόγω των πλημμυρών απελευθερώνεται από τα ορυκτά του εδάφους και τελικά απορροφάται από το φυτό.
Εν δυνάμει η ουσία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνος των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης, καρδιοπάθειες, διαβήτη, νευρολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές.
Ωστόσο, το μαγείρεμα του ρυζιού σε καφετιέρα με φίλτρο, αφού προηγηθεί καλό πλύσιμο με νερό, όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματα, απομακρύνει το 50-85% του αρσενικού, αν και οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται πως πρακτικά δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμη η συμβουλή τους…