Ελπίδες για τη θεραπεία του καταρράκτη γεννούν οι επιτυχημένες δοκιμές οφθαλμικών σταγόνων σε πειραματόζωα που οδήγησαν στον περιορισμό του καταρράκτη στα μάτια τους.
Το επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου σε μορφή κολλύριου, το οποίο θα θεραπεύει ή και θα προλαμβάνει τον καταρράκτη, καθιστώντας έτσι περιττή τη χειρουργική αφαίρεσή του με συμβατική μέθοδο ή με λέιζερ.
Ωστόσο, οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επικεφαλής τον οφθαλμίατρο Κανγκ Ζανγκ και τη μοριακή βιολόγο Λινγκ Ζάο του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature είπαν ότι είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσει κανείς για μια νέου τύπου μη επεμβατική αντιμετώπιση του καταρράκτη, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν νέες μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ερευνητές στις ΗΠΑ εστίασαν τις προσπάθειές τους στο να βρουν έναν τρόπο να αποφεύγεται η συγκόλληση των πρωτεϊνών των φακών, η οποία προκαλεί τη θόλωσή τους.
Στην πορεία των ερευνών ανακάλυψαν μια ουσία, τη λανοστερόλη, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία του καταρράκτη.
Οι σταγόνες, που περιέχουν λανοστερόλη, δοκιμάστηκαν σε κουνέλια και γέρικα σκυλιά με καταρράκτη λόγω ηλικίας. Μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας υπήρξε σημαντική βελτίωση στα μάτια των ζώων, καθώς οι φακοί τους έγιναν πιο διαυγείς και η «κουρτίνα» του καταρράκτη μειώθηκε σε μέγεθος.
Προς το παρόν άγνωστος παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός που επιτρέπει αυτή τη βελτίωση.