Την άποψη εκείνων που γευστικά θεωρούν ότι είναι καλό να τρώμε τα λεμόνια ολόκληρα, χωρίς να πετάμε τίποτα, ενισχύουν τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει ότι τα στοιχεία που υπάρχουν στο λεμόνι έχουν 10.000 φορές ισχυρότερη αντικαρκινική δράση από παράγοντες που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία. Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων έδωσε μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία που ίσως δεν γίνονται γνωστά για πρώτη φορά, αλλά ενισχύουν προηγούμενα ευρήματα.
Η φλούδα του λεμονιού περιέχει
5-10 φορές περισσότερες βιταμίνες από το χυμό του και συμβάλλει σημαντικά στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι όμως πως το λεμόνι δρα αποτελεσματικά κατά των καρκινικών κυττάρων.
Επιπλέον, έχει αντιμικροβιακή δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση βακτηριακών μολύνσεων, ρυθμίζει την πίεση του αίματος και έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με στοιχεία, σειρά εργαστηριακών πειραμάτων από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι τα λεμονοειδή που περιέχονται στο λεμόνι καταστρέφουν τα κύτταρα 12 διαφορετικών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων, του παγκρέατος και του καρκίνου στο κόλον.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού είναι πάρα πολλές, καθώς οι φλούδες του ενεργούν ως φυσικό ενυδατικό και καθαριστικό για το δέρμα, βοηθούν στην απώλεια βάρους, στην πρόληψη προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα και βελτιώνουν την κατάσταση των οστών. Η αντιοξειδωτική δράση του λεμονιού με την αποβολή των τοξινών ανακουφίζει παράλληλα από το άγχος, κάτι που προφανώς έχει ιδιαίτερη αξία στις σημερινές συνθήκες ζωής.
Μια καλή «συνταγή» είναι να πάρετε ένα οργανικό λεμόνι, να το πλύνετε καλά και να το βάλετε στην κατάψυξη. Αφού το αφήσετε όλη τη νύχτα, την επόμενη μέρα το τρίβετε στον τρίφτη και προσθέτετε το «πλήρες» αυτό ξύσμα σε φαγητά, σαλάτες, γλυκά, παγωτά, δημητριακά.
Δεν είναι τυχαίο που φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα λεμόνια για την παρασκευή φαρμάκων, ενώ ευρύτατη είναι η χρήση τους και στην κοσμετολογία.