Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων έχουν σχεδόν εξάρτηση με αυτά. Δεν τα αφήνουν από τα χέρια τους, τσεκάρουν συχνά τα e-mail και τους λογαριασμούς τους στα social media, κατεβάζουν εφαρμογές που θα τους κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη. Είναι τέτοια η «εξάρτηση», που οδήγησε πολλούς επιστήμονες να αναρωτηθούν τι μπορεί να… αποκαλύπτει το κινητό μας τηλέφωνο για την υγεία ή τη διάθεσή μας.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Internet Research από την ομάδα του Ντέιβιντ Μορ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν, δείχνει ότι τα δεδομένα του κινητού μπορούν κατά 87% να «προβλέψουν» αν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη. «Βρήκαμε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο, και όσο περισσότερο μένει κάποιος στο σπίτι του, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν ο χρήστης να έχει συμπτώματα κατάθλιψης», εξηγεί ο καθηγητής Μορ.
Οι μελετητές χρησιμοποίησαν το GPS του τηλεφώνου για να δουν τα μέρη που επισκέπτονταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Παράλληλα, τους έδωσαν να απαντήσουν σε τεστ που περιείχαν ερωτήσεις για τη διάθεσή τους, αλλά τίποτε δεν ήταν πιο διαφωτιστικό από τα δεδομένα του κινητού. «Οι άνθρωποι που τείνουν να περνούν πολύ χρόνο σε ένα-δύο μέρη, και αυτό συμβαίνει σε όσους είναι σπίτι-δουλειά-σπίτι, αλλά και όσοι αλλάζουν πολύ συχνά την καθημερινή τους ρουτίνα, μπορεί να πάσχουν από κατάθλιψη», λέει ο Ντέιβιντ Μορ.
Οι καταθλιπτικοί τείνουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους κατά μέσο όρο 68 λεπτά την ημέρα, ενώ όσοι δεν πάσχουν από κατάθλιψη 17 λεπτά, αναφέρει το περιοδικό «Time».
Αν και η μελέτη δεν «είδε» για ποιον λόγο οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν το κινητό τους, παρά μόνο ότι το χρησιμοποιούσαν, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι ένας περισπασμός. Ο Ντέιβιντ Μορ εξηγεί ότι αυτό που παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους με κάποιας μορφής κατάθλιψη είναι ότι αποφεύγουν τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. «Το να χρησιμοποιείς το τηλέφωνο, ή μια εφαρμογή σε αυτό, βοηθά στην αναβλητικότητα», καταλήγει.