Το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχουν προκαλέσει δύο νέα είδη καρχαρία που επιβιώνουν μέσα σε ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ειδικότερα εντοπίζονται στο ηφαίστειο Καβάτσι, το οποίο βρίσκεται στις Νήσους του Σολομώντα στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.
Ερευνητές διαπίστωσαν στα πλάνα που έλαβαν από τις υποβρύχιες κάμερες, αλλά και τα στοιχεία που συνέλεξαν από τα καταδυτικά ρομπότ, πως οι καρχαρίες όχι απλώς μπορούν να κολυμπήσουν στα καυτά και εξαιρετικά όξινα νερά, αλλά να ζούν εκεί κανονικά!
Ήταν εικόνες που δεν περίμεναν να δούν σε καμία περίπτωση. Μόλις οι κάμερες «έπιασαν» τους καρχαρίες, στη βάση όπου είχε στηθεί το κέντρο παρακολούθησης οι ερευνητές ξέσπασαν σε επιφωνήματα θαυμασμού! Δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Είναι ενδεικτικό πως δύτες που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον κρατήρα δεν τα κατάφεραν. Όσοι το προσπάθησαν, επέστρεψαν με σοβαρά εγκαύματα λόγω των όξινων υδάτων. Αντίθετα, ένας μεγάλος αριθμός σφυροκέφαλων και λείων καρχαριών μπορεί και επιβιώνει στα ιδιαίτερα αυτά νερά.
«Σε κάνει να αναρωτιέσαι σε τι είδους ακραίες συνθήκες έχουν προσαρμοστεί αυτά τα ζώα. Τι είδους εξελικτικές αλλαγές έχουν υποστεί», σχολίασε για το φαινόμενο στο National Geographic ο επιστήμονας Μπρένναν Φίλιπς.
Επίσης είπε ότι οι κάμερες έδειξαν πως υπάρχει και ένα είδος μέδουσας στα νερά, καθώς επίσης συναγρίδες και μικρά ψάρια. Ένα από τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν προσεχώς οι επιστήμονες είναι τι συμβαίνει όταν το Καβάτσι εκρήγνυται. Μήπως με κάποιον τρόπο οι καρχαρίες το αντιλαμβάνονται και αποχωρούν; Αυτό είναι το πιθανότερο, αλλά ακόμα οι ερευνητές και οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση.