Έχοντας βαρύ φορτίο στις αποσκευές τους και μεγάλη ευθύνη έναντι του ελληνικού λαού μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με μοναδικό στόχο να πετύχουν συμφωνία με τους δανειστές που θα είναι συμφέρουσα προς την Ελλάδα και δεν θα εξοντώσει περαιτέρω τους Έλληνες.
Τα μηνύματα που φθάνουν από την Ευρώπη στην Αθήνα είναι ανάμεικτα. Κάποια προειδοποιούν για σκληρή αντιπαράθεση εάν η ελληνική πλευρά δεν καταθέσει σοβαρή πρόταση, άλλα είναι πιο αισιόδοξα και κρίνουν αρκετά ευνοϊκή τη συγκυρία για λήψη απόφασης.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Καθημερινή, τρία είναι τα σενάρια που εξετάζουν οι εταίροι και δανειστές μας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 19:00 σήμερα το απόγευμα:
- Νέο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
- Παράλληλο νόμισμα
- Ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ
Σενάριο Α΄
Ένα νέο πρόγραμμα που θα απαιτεί πολύ μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, πολύ μεγαλύτερες και από την τελευταία πρόταση Γιούνκερ. Αυτό σημαίνει πως θα είναι δύσκολο θα περάσει τις συμπληγάδες των ΑΝΕΛ και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ. Προϋποθέτει κάλυψη ελλειμμάτων, επιστροφή του εσωτερικού δανεισμού της Ελλάδας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σενάριο Β΄
Εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, κυρίως μέσω των υποσχετικών IOU κάτι που θα ήταν ουσιαστικά το πρώτο βήμα εξόδου από τη νομισματική ένωση. Επιπλέον θα πρόκειται για κάτι εντελώς υβριδικό στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης.
Σενάριο Γ΄
Ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ.
Με το κλίμα μετά το δημοψήφισμα να έχει βαρύνει ιδιαίτερα, με αισθήματα θυμού να εκφράζονται πλέον στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την αξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα να βρίσκεται στο ναδίρ, 16 από τα 18 υπόλοιπα μέλη φαίνεται να είναι υπέρ του τρίτου σεναρίου που όπως φαίνεται είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ.
Τα δύο μόνο μέλη που είναι εναντίον αυτής της τρίτης λύσης, είναι η Γαλλία και η Κύπρος, με το Παρίσι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, να αμφιταλαντεύεται.
Το σενάριο αυτό προβλέπει μικρή χρηματοδότηση, κυρίως για την κάλυψη εισαγωγών βασικών ειδών (balance payment facility), προκειμένου να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση, πιθανόν και κάποια στήριξη του τραπεζικού συστήματος.
Ωστόσο, η Ελλάδα θα καλύπτει μόνη της τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ένα σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ένα μέρος του ελλείμματος του ισοζυγίου.