Ήταν μια από τις σημαντικότερες Ιωνικές πόλεις της Μικράς Ασίας, σχεδόν στα παράλια του Αιγαίου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στα προϊστορικά χρόνια κατοικήθηκε από τις Αμαζόνες που φέρονταν να κινήθηκαν από την περιοχή του Καυκάσου κάνοντας επιδρομές. Ο ναός της Αρτέμιδος, στην άκρη της πόλης, θεωρούνταν ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Η Έφεσος από την Κυριακή είναι και στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το νέο ταξίδεψε από τη Βόννη της Γερμανίας, όπου μέχρι τις 8 Ιουλίου πραγματοποιείται η 39η συνεδρίαση της Επιτροπής της UNESCO. «Είναι μια μεγάλη επιτυχία», δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στον εξειδικευμένο διεθνή Οργανισμό του ΟΗΕ. Ο Χουσεΐν Αβνί Μποτσάλι εξήγησε ότι πλέον η ευθύνη είναι στην πλευρά της Τουρκίας η οποία θα πρέπει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα στο πεδίο του πολιτισμού. «Θα κάνουμε σημαντικές προσπάθειες στην κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αξιών και των μνημείων», πρόσθεσε.
Η Έφεσος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία με πάνω από 2 εκατ. επισκέπτες το χρόνο.
Με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ ανακοίνωσε την είσοδο της Εφέσου στη λίστα της UNESCO. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Anadolu ο Τούρκος υπουργός είχε συνδέσει την καταστροφή των μνημείων από τους τζιχαντιστές με την υποψηφιότητα της Εφέσου. «Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα ενάντια στη βαρβαρότητα. Η Τουρκία, μια μουσουλμανική χώρα στον μουσουλμανικό κόσμο, θα καταφέρει να βάλει τα μνημεία στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», υπογράμμισε στον απόηχο των καταστροφών στην Παλμύρα από τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.