Κι όμως, όσοι είναι παντρεμένοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την καθημερινή τους διατροφή και τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν, γιατί όπως αποδείχθηκε μετά από πρόσφατη επιστημονική έρευνα, ο γάμος… παχαίνει!
Για τους σκοπούς της έρευνας αναλύθηκαν αντιπροσωπευτικά στοιχεία για πάνω από 10.200 άτομα, σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόκειται για την πρώτη του είδους της μελέτη, η οποία συσχέτισε την οικογενειακή κατάσταση κάθε ανθρώπου (έγγαμος, άγαμος, χήρος) με το δείκτη σωματικής μάζας του (αναλογία βάρους-ύψους) και τις διατροφικές του συνήθειες. Όπως προέκυψε, σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είναι παντρεμένοι.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο φυσιολογικός δείκτης σωματικής μάζας είναι μεταξύ 18,5 και 25· ο δείκτης 25-30 δείχνει ότι κάποιος είναι υπέρβαρος, και πάνω από 30 θεωρείται παχύσαρκος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο μέσος δείκτης για τους ανύπαντρους άνδρες είναι 25,7 και για τους παντρεμένους 26,3, ενώ για τις ανύπαντρες γυναίκες είναι 25,1 και για τις παντρεμένες 25,6.
Από την άλλη πλευρά όμως, διαπιστώθηκε ότι οι παντρεμένοι τρώνε πιο υγιεινά από τους ανύπαντρους καθώς τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν την τάση να καταναλώνουν λιγότερο επεξεργασμένο και πρόχειρο φαγητό και είναι πιθανότερο να αγοράζουν φρέσκα και βιολογικά προϊόντα.
Η έρευνα –που διενεργήθηκε από επιστημονική ομάδα του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βασιλείας και του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας της υγείας Γιούτα Μάτα– δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής Social Science & Medicine.