Παγκόσμιο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη! Η πρόταση Θεσσαλονικιού καθηγητή –που έγινε πριν από λίγες μέρες ενώπιον της Παμποντιακής Αδελφότητας «Παναγία Σουμελά» στο Τορόντο Καναδά– αποτέλεσε τη σπίθα για να ανάψει η φλόγα της ελληνικής ομογένειας για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου φάρου! Ο Ιωάννης Λαζαρίδης, καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας με έντονη δράση για τον ποντιακό Ελληνισμό, συμμετείχε στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Τορόντο στη μνήμη των 353.000 σφαγιασθέντων Ποντίων από τις ορδές των Νεότουρκων την οκταετία 1915-1923.
Παρουσία του γενικού πρόξενου της Ελλάδας Αλέξανδρου Ιωαννίδη, της ομογενούς δημοτικού συμβούλου Τορόντο Μαίρης Φραγκεδάκη, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αντώνη Αρτεμάκη, του προέδρου της Παμμακεδονικής Κοινότητας Δημήτρη Κάρα, της προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καναδά Χριστίνας Αμυγδαλίδη, του προέδρου της Ποντιακής Αδελφότητας Χρήστου Κοτσαμποϊκίδη και πλήθους Ελλήνων ομογενών, αναπτύχθηκε διεξοδικά όλο το σχέδιο για τη «γέννηση» του Παγκόσμιου Μουσείου.
Αυτό θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Μουσείο με εκθέματα από την πλούσια και μακρόχρονη ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, Ινστιτούτο μελέτης και έρευνας της ποντιακής ιστορίας, Κέντρο εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας και δημιουργία κεντρικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή παγκόσμιων προσωπικοτήτων που θα αναλάβουν τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της ποντιακής Γενοκτονίας.
Μια πρόταση που «αγκάλιασαν» οι ομογενείς του Καναδά δίνοντας τη δέσμευση ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους ομογενείς ανά τον πλανήτη για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.
«Είναι μια πρόταση που ξεκίνησε με πολύ κόπο και μεράκι από τον Φεβρουάριο του 2013, αλλά κόλλησε. Είναι όνειρο ζωής» λέει στη «δ» ο Ιωάννης Λαζαρίδης, ομολογώντας ότι «οι ομογενείς στο Τορόντο, αλλά και η Παμποντιακή Ένωση Βόρειας Αμερικής και Καναδά αναλαμβάνουν δράση για να… ξεκολλήσει όλη η διαδικασία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει βρεθεί ήδη ο χώρος στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να φιλοξενηθεί το φιλόδοξο σχέδιο, μια επένδυση 2.000.000 ευρώ! Πρόκειται για το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη, έκτασης 3.000 τ.μ. «Τους χώρους έχουν δει πολιτικοί μηχανικοί από το Πολυτεχνείο και έχουν ανάψει το πράσινο φως.
Ο πρώην δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος είχε δεσμευτεί να βοηθήσει, θετική είναι και η σημερινή δημοτική Αρχή.
Τα χρήματα μπορούν να εξασφαλιστούν από τους ομογενείς, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων» τονίζει ο Ι. Λαζαρίδης ενώ –σύμφωνα με πληροφορίες– αναμένεται να γίνει παρουσίαση του σχεδίου στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη για να συμπαρασταθεί στη μεγάλη αυτή προσπάθεια του ποντιακού Ελληνισμού.
Γιώργος Τότσικας
- Το κείμενο αναδημοσιεύεται από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας δημοκρατία.