Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από το Ροστόφ επί του Ντον
«Εγώ και η νέα ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας (AGOOR) είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες και προτάσεις, ακόμα και στις πιο απίστευτες. Είμαστε ανοιχτοί σε εποικοδομητική κριτική, όχι για το πόσο άσχημο είναι κάτι, αλλά για το πώς να το κάνουμε όσο γίνεται καλύτερα», δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης αμέσως μετά την ομόφωνη εκλογή του για τέταρτη φορά στην προεδρία της AGOOR.
Στις 21 Ιουνίου 2015, στην πρωτεύουσα της νότιας Ρωσίας –την πόλη Ροστόφ επί του Ντον–, ολοκληρώθηκε το συνέδριο των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, της Ομοσπονδιακής Εθνικής και Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας (FNKAGR-AGOOR), όπου εξελέγη και νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Αντιπρόεδροι του 30μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας εξελέγησαν οι Γιούρι Ασλανίδης (Βλαδικαυκάς), Ηλίας Κανακίδης (Νοβοροσίσκ) και Κωνσταντίνος Ατματσίδης (Μόσχα). Επικεφαλής των νέων είχε εκλεγεί μία μέρα νωρίτερα η Ευγενία Ποπόβα, η οποία βάσει καταστατικού πήρε τη θέση της στο ΔΣ της AGOOR.
Κατά τις παρεμβάσεις του στο συνέδριο, ο Ιβάν Σαββίδης κατέθεσε προτάσεις για τη βελτίωση των δράσεων των ελληνικών κοινοτήτων.
Εγκρίθηκε πρόταση του Ιβάν Σαββίδη για την ίδρυση κέντρου επιστημονικής έρευνας στους τομείς της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού έθνους, της βυζαντινής ιστορίας, της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και της ιστορίας των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Ιβάν Σαββίδης προανήγγειλε υποτροφίες για τις καλύτερες εργασίες ερευνητών στους παραπάνω τομείς. Για τη στελέχωση του κέντρου θα προσκληθούν κορυφαίοι επιστήμονες από τη Ρωσία, την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, την Ελλάδα και τον οικουμενικό ελληνισμό.
Πέρυσι τον Μάιο, μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας έγινε η Περιφερειακή Εθνική και Πολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Κριμαίας «Ταυρίδα», με επικεφαλής τον Ιβάν Σόνους.
Στο συνέδριο απευθύνθηκαν με ομιλίες τους ο πατριάρχης του ελληνικού κινήματος και πρώτος ηγέτης της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων ΕΣΣΔ, κορυφαίος επιστήμονας και πολιτικός της Ρωσίας Γαβριήλ Ποπόφ, και σε σύνδεση με την Αγία Πετρούπολη ο επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας την περίοδο 2000-2004, Βλαδίμηρος Κάισεφ.
Την παραμονή της έναρξης του συνεδρίου, στην ελληνική εκκλησία της Παναγίας τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Ο ελληνικός ναός στο Ροστόφ επί του Ντον αποτελεί πνευματικό κέντρο των ορθόδοξων χριστιανών και αρχιτεκτονικό στολίδι της νότιας πρωτεύουσας της Ρωσίας, και έχει κατασκευαστεί με δαπάνες του Ιβάν Σαββίδη.
Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν αξιωματούχοι της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας, ιεράρχες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησιάς, αλλά και εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους.
Χαιρετισμό προς το συνέδριο απηύθυναν με επιστολές τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι ευχήθηκαν στους συμμετέχοντες παραγωγική εργασία προς όφελος των Ελλήνων της Ρωσίας, καθώς και των ρωσοελληνικών σχέσεων, του παγκόσμιου ελληνισμού, του ελληνισμού του Πόντου και της Ορθοδοξίας.