Θα μπορέσει η 22α Ιουνίου να αποτελέσει το ορόσημο που ψάχνουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι δανειστές; Με αυτό το ερώτημα η ελληνική αποστολή ταξίδεψε στις Βρυξέλλες με προτάσεις στις αποσκευές της που στόχο έχουν να γεφυρώσουν τις διαφορές και να επιτευχθεί η συμφωνία που (πρωτίστως) θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία.
Από την Κυριακή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκονται σε επαφές με εκπροσώπους των θεσμών με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές στη φορολογία και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Στο μέτωπο του ΦΠΑ, κρίσιμο θεωρείται ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα πάνε στον υψηλό συντελεστή 23%, από το 13% που είναι σήμερα. Οι δανειστές πιέζουν ώστε η εστίαση να υπαχθεί στο 23%, καθώς με το μέτρο αυτό μειώνεται σημαντικά η διαφορά των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του φόρου.
Από την άλλη πλευρά, αδιαπραγμάτευτη είναι για την ελληνική κυβέρνηση η παραμονή του ηλεκτρικού ρεύματος στο 13% σε αντίθεση με τους πιστωτές που προτείνουν την μετάταξή του στο 23%.
Η πρόταση που συζητείται στο τραπέζι είναι ΦΠΑ με τρεις συντελεστές (6%, 13% και 23%) ενώ εκτιμάται ότι από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν μπορούν να επιτευχθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τα φάρμακα θα παραμείνουν στο 6%.
Νέες προτάσεις έχουν κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Η ελληνική πρόταση που συζητείται είναι η εισφορά να ισχύσει για επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ – αντί για 1 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο σενάριο. Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ (όπως είναι γνωστό, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ).
Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι ένα από τα κρίσιμα μέτωπα στα οποία θα κριθεί η συμφωνία.
Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι από την πρότασή τους για κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η Αθήνα ζητά να ξεκινήσουν οι περικοπές από την 1η Ιανουαρίου 2016 και να ολοκληρωθούν σε μια περίοδο τριών ετών προκειμένου να μη θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα. Εκτιμάται ότι στο καυτό αυτό μέτωπο θα υπάρξει τελικά συμφωνία στις σημερινές διαβουλεύσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία.
Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα
Ο επικεφαλής της Κομισιόν είναι αυτός που κάνει… ποδαρικό στον Έλληνα πρωθυπουργό. Η προγραμματισμένη για τις 11.45 ώρα Ελλάδας συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα ανοίγει τον κύκλο των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες. Μόλις ένα τέταρτο αργότερα, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη συνάντηση που διοργανώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ και του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος στη συνέχει θα αντικατασταθεί από τον Μάριο Ντράγκι. Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στις 19:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουκ, ενώ μισή ώρα αργότερα θα ξεκινήσει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.
«Η τύχη της Ελλάδας και του ευρώ παίζεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι απόψε θα υπάρξει συμφωνία.