Εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό για την παρουσίαση της εγκυκλίου του πάπα Φραγκίσκου για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, ο οποίος κατά την παρέμβασή του είπε ότι η Εκκλησία πρέπει να εισάγει στη διδαχή της την αμαρτία κατά του περιβάλλοντος, την οικολογική αμαρτία. «Η οικολογική αμαρτία είναι όχι μόνο κατά του Θεού, αλλά και κατά του πλησίον μας. Και δεν είναι μόνον αμαρτία κατά του άλλου στη σημερινή εποχή, αλλά και –κάτι το ιδιαίτερα σοβαρό– κατά των μελλοντικών γενεών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιο του απευθύνει επείγουσα έκκληση για ανάληψη δράσης προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή. Θεωρεί δε το εμπόριο ανταλλαγής ρύπων (το οποίο επιτρέπει σε όσους μολύνουν να «αγοράζουν» και να εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα), ένα κερδοσκοπικό μέσο που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σημειώνει, επίσης, ότι η τεχνολογία των ορυκτών καυσίμων, και ιδίως του άνθρακα και του πετρελαίου, θα πρέπει να αντικατασταθεί χωρίς καθυστέρηση. Ο Ποντίφικας αναφέρει ότι οι εξόρυξη πρώτων υλών προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αγορές στις βιομηχανοποιημένες οικονομίες έχει βλάψει τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ζήτησε και οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο.
Το παπικό έγγραφο στόχο έχει να αποτελέσει μέρος της δημόσιας συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.
Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, η εγκύκλιος σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της θητείας του Πάπα Φραγκίσκου. «Επαναπροσδιορίζει ένα κοσμικό ζήτημα –που συνήθως συζητείται σε επιστημονικό επίπεδο– με όρους θρησκείας και πίστης», αναφέρει η εφημερίδα.
Η παπική εγκύκλιος περιέχει και ευρεία αναφορά στο έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και στις θέσεις που έχει αναπτύξει, εδώ και δεκαετίες, υπέρ της προστασίας της πλάσης, ενώ θεωρείται σημαντικό βήμα ενίσχυσης του πνεύματος του οικουμενικού διαλόγου και αδελφοσύνης ανάμεσα στους χριστιανούς. «Δεν περιορίζεται στο θέμα της οικολογίας και μόνο. Διαπιστώνω σε αυτήν μια σημαντική οικουμενική διάσταση, χάρη στο ότι φέρνει τους διαιρεμένους χριστιανούς αντιμέτωπους με μια κοινή αποστολή, την οποία πρέπει να αναλάβουν μαζί», σχολιάζει ο Μητροπολίτης Περγάμου.