20 Ιουνίου 1978, γύρω στις 11 το βράδυ. Ο σεισμός των 6,5 βαθμών ξυπνάει τη Θεσσαλονίκη, η οποία βγαίνει πανικόβλητη στους δρόμους.
Ο τελικός απολογισμός είναι 49 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι και πολλά κτήρια που κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τα περισσότερα θύματα την ώρα του σεισμού βρίσκονταν στην πολυκατοικία της πλατείας Ιπποδρομίου που κατέρρευσε· σήμερα στη θέση της είναι το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Το 2013 και με αφορμή την 37η επέτειο, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Τριαντάφυλλος Σολδάτος είχε δώσει στη δημοσιότητα σπάνιες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον εκλιπόντα πατέρα του, καθηγητή Κωνσταντίνο Σολδάτο.
Στο αρχειακό υλικό περιλαμβάνονται λήψεις από την Πανεπιστημιούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι σεισμόπληκτοι, από τα ερείπια της πολυκατοικίας στην πλατεία Ιπποδρομίου και από τα παλαιά Δικαστήρια (το σημερινό κτήριο της Τράπεζας Πειραιώς), στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης.
Σύμφωνα με τον τότε ομότιμο καθηγητή Βασίλειο Παπαζάχο ο σεισμός του 1978 στη Μυγδονία λεκάνη, αν και κατέστρεψε ή έβλαψε σοβαρά το ¼ των κτισμάτων της Θεσσαλονίκης, είχε και θετικές συνέπειες.
«Δημιουργήθηκαν το δίκτυο σεισμογράφων του ΑΠΘ, το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών ως πρώτο εθνικό κέντρο διεπιστημονικής έρευνας σε θέματα σεισμών, ενώ στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ αναπτύχθηκε η έρευνα πάνω σε θέματα όπως η σεισμική επικινδυνότητα και η πρόγνωση των σεισμών», είχε δηλώσει.